Advertisement

Altın fiyatları Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin derinleşmesi nedeniyle artmaya devam ediyor. Ukrayna , Rusya’ya göre ekonomisi çok zayıf kalan bir ülke ve Ukrayna’da yaşayan halkın bir kısmı Avrupa Birliği ülkeleri tarafını tutarken daha büyük bir çoğunluk Rusya tarafını tercih ediyor.

Asıl sorun da buradan çıkıyor zaten. Ülke yönetiminin AB yanlısı olması Rusya hükümetinin işine gelmezken Kırımda 16 Mart tarihinde yapılacak olan referandum sonrası asıl sorunların gündeme gelmesi muhtemel görünüyor.Kırımın Rusya’ya bağlanmasına kesin gözüyle bakılırken AB ülkelerinin ve ABD’nin yaptırımlar konusundaki tavrının sertleşmesi endişe yaratıyor. Bilindiği gibi altın belirsizliği sevmeyen bir emtia ve  bu siyasi krizin uluslar arası piyasaları etkileyen sonuçlar doğurması altın fiyatlarını yukarı yönlü olarak etkiliyor.

Siyasi belirsizliğin devam etmesi ve bu durumun ne kadar devam edeceğinin ve nasıl sonuçlanacağının önceden tahmin edilememesi durumu güvenli liman altına olan talebi artırıyor.Diğer taraftan ise 18-19 Mart tarihlerinde yapılacak olan FED toplantısından varlık alımlarına ilişkin çıkacak karar önemli. 10 milyar dolar daha azatlım yapılması ihtimali yüksek görünüyor. Normal şartlarda bu beklentinin fiyatlar üzerinde satış yönlü bir baskı yaratması beklenebilirdi ancak altın gözünü Ukrayna’ya çevirdiği için şimdilik buradan gelecek olan haberler daha öncelikli görünüyor. Kolay değil bir tarafta Rusya diğer tarafta ise ABD ve AB ülkeleri karşı karşıya gelmiş durumda. Çin ne zaman konuya taraf olacak merak konusu olmakla birlikte Rusya’ya  yaptırımların uygulanmaya başlaması durumunda Çin sesini yükseltecektir  kanaatindeyim.

Olumsuz gelişmelerin gündemi meşgul etmesi nedeniyle altının ons fiyatı 1.400 dolar seviyelerine doğru yükselmeye devam ediyor. Hızlı yükseliş sonucunda gün içi yaşanabilecek ufak çaplı kar satışları olsa bile yön şimdilik yukarı. Artık yatırımcıların takip etmesi gereken bir konu daha ortaya çıktı. O da Ukrayna meselesi. Bugünlerde altın fiyatları üzerinde direk etkili olduğunu söylemeliyim. Bu nedenle yatırım kararları alınırken bu gündeme dikkat edilmelidir.

1.350 dolar hızlı bir şekilde aşıldı ve ilk hedef 1.400 dolar seviyeleri olacaktır. 1.370 dolar biraz dinlenmek ve destek arayışı için ideal bir seviye. 1.370 doların üzerindeki gecelik kapanış yönün yukarı olduğuna dair bize fikir verecektir.

Gram altın tarafına baktığımızda altın fiyatlarının artmasına paralel olarak fiziksel talebin de artığını görüyoruz . Yatırımcıların güvenli limana olan talebinin devam etmesi bekleniyor. Gramaltın fiyatlarının belirsizlik ortamında 100 TL seviyelerini görmesi muhtemel görünüyor.