Advertisement

Türkiye ekonomisini bir çok yönü ile yakından ilgilendiren bir konu haline gelen kuyumculuk sektöründeki taksitlerin kaldırılması durumu kuyumculuk sektörünü negatif  olarak etkilemeye devam ediyor. Kuyumculuk sektöründe taksitlerin kaldırılması  altın ve mücevher üreticilerini ,üretim safhasında kullanılan malzeme üretici ve toptancılarını, altın ve mücevher  toptancılarını, perakende satış yapan esnafı, kuyumculuk malzemesi (vitrin, hassas tartı vb.) üreten, satan ve pazarlayan işletmeleri  kısacası  bağlantılı tüm sektörleri etkilemiş durumdadır.

Esnaftan alışveriş yapan vatandaşın da mağdur olduğunu görüyoruz. Vatandaşın gelirine göre peşin para ile ürün alması durumu taksitle ürün alması durumuna kıyasla daha zordur. Taksitlerin kaldırılması sonrasında sektörde bir daralmanın söz konusu olduğunu görüyoruz . Esnafın işlerinin azalması nedeniyle işten çıkarmaların başladığı ve bu durumun devam edeceği endişesi  mevcut çalışanları da negatif olarak etkilemektedir. Diğer taraftan işlerin azalması durumu sonucunda devletin ciddi bir vergi kaybına uğrayacağı piyasalarda konuşulmaktadır. Vatandaşa tasarrufu özendirmek ve cari açığı azaltmak için daha farklı yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Her şeyden  önce altının bir tasarruf aracı olduğunu unutmamak gerekiyor.  

-Altın fiyatları

Altın fiyatları FED kararları ve Kırım meselesi gölgesinde 1.320 - 1395 dolar aralığında bir bantta hareket etti. FED varlık alımlarında 10 milyar dolarlık bir azaltıma daha giderek beklentiler yönünde bir karar verdi. Diğer taraftan ise Kırım konusunda tartışmaların bu haftada devam etmesi beklenebilir. ABD'nin ve AB ülkelerinin Rusya'ya yaptırımlar konusunda ne derecede sertleşeceği merak konusu. Yeni yaptırımların yolda olduğu kesin ancak bu durumun ortadan kalkması için nelerin pazarlık konusu edileceğini şahsen merak ediyorum. Rusya Kırımı bırakmayacaktır ancak Kırım için ödenecek bedel ne olacak bunu göreceğiz. Stratejik anlamda bütün bunlar tüm tarafların masasında alternatif olarak bekliyor olsa gerek. Bize de Kırım Rusya'ya hayırlı olsun demekten başka çare kalmıyor. Azınlıkların hassasiyetleri giderilecektir, mesajı Kırımda yaşayan Tatarları , Ukraynalıları ve diğer azınlıkları ne kadar rahatlatır bilinmez ancak durumun belirsizliği altın fiyatları üzerinde etkili olacaktır. Sıcak çatışmaların yaşanabileceği endişesi ve yaptırımlara karşı tepkilerin ne olacağı yakından takip edilecektir.

Önümüzdeki hafta altın fiyatlarının 1.330 - 1.375 dolar bandında hareket etmesi muhtemel görünüyor. Gerginliği artıracak bir açılama fiyatların 1.400 dolar seviyelerine yaklaşması için bahane olacaktır. Gramaltın tarafında altının ons fiyatının 1.335 dolar seviyelerine gelmiş olması her ne kadar Dolar/TL   2.24 seviyelerine gelse bile 95 TL seviyelerinde tutunmasına neden olmaktadır. 93-98 TL aralığı önümüzdeki hafta için muhtemel fiyat aralığı.