Advertisement

Türkiye girişim ekosistemi, dünya ile paralel olarak yükseliş trendini sürdürmeye devam ediyor.

KPMG’nin son raporuna göre, Türk startup ekosistemi yılın ikinci çeyreğinde 57 anlaşmayla 727 milyon dolarlık yatırım çekti. Hızlı teslimat ve lojistik, oyun, pazaryeri ve FinTech sırasıyla anlaşma hacmine göre en fazla yatırım çeken sektörler oldu.

Türkiye'deki unicorn’ların toplam sayısının henüz 4 olduğu göz önünde bulundurulduğunda, 2021 yılı Türkiye girişimcilik dünyası için olağanüstü geçerken, FinTech’lere ilgi de tüm dünyada sürüyor. Ağustos ayı başında Twitter Kurucusu Jack Dorsey'in CEO'su olduğu ABD’li Square, Avustralya merkezli ödeme sistemleri firması Afterpay'i 29 milyar dolara satın alacağını duyurdu. Onaylar alınıp satış işlemi tamamlandığında söz konusu işlem Avustralya tarihinin en büyük satın alması olacak. Peki bu yıl FinTech dünyasında neler olup bitti diye bakacak olursak:

Geçen yazımızda FinTech unicorn’larına değinmiştik. Bu yazımızda ise, FinTech sektörünün yükselişini yatırımlar ışığında ele alacağız. KPMG’nin raporuna göre, FinTech’e yapılan küresel VC yatırımları bu yılın ilk yarısında 52,3 milyar dolara ulaşarak geçen yılın aynı dönemindeki 22,5 milyar dolarlık yatırım tutarını 2’ye katladı.

ABD’de genel FinTech yatırımları 2021 yılının ilk 6 ayında 42 milyar doları aşarken, VC yatırımları da söz konusu dönemde geçen yılki 22 milyar dolarlık zirveyi aşarak 25 milyar doların üzerine ulaştı. Büyük anlaşmalar arasında Robinhood’un 3,4 milyar dolarlık, Stripe’ın 600 milyon dolarlık ve Better, ServiceTitan ve DailyPAy’in 500 milyon dolarlık sağladığı yeni fonlar bulunuyor.

Öte yandan, EMEA bölgesinde de genel FinTech yatırımları artmaya devam etti ve yılın ilk yarısında FinTech sektörüne yapılan yatırım tutarı 39 milyar doların üzerinde gerçekleşti. Bölge ayrıca, FinTech odaklı VC yatırımı özelinde de geçen yılki zirveyi alt üst etti. EMEA bölgesinde 2020 yılın tamamında FinTech yatırımları 9 milyar dolar seviyesindeyken, bu yılın ilk 6 ayında FinTech sektörü VC’lerden 15 milyar dolarlık yatırım çekti.

Asya – Pasifik bölgesindeki toplam FinTech yatırımı da bu yılın ilk yarısında ciddi bir toparlanma yaşadı. Geçen yılın ilk yarısında gerçekleşen 4,7 milyar dolarlık yatırıma karşılık bu yılın aynı döneminde FinTech’lere yapılan yatırımlar 7,7 milyar dolara ulaştı.

Türkiye özelinde de yılın ilk yarısı FinTech sektörü açısından oldukça hareketli geçti. FinTech sektöründe faaliyet gösteren Param, tahsilat sistemi şirketi E-Çözüm Bilgi Teknolojileri AŞ’nin çoğunluk hisselerini satın almakla kalmadı, aynı zamanda ödüllendirme şirketi Momento’nun da hissedarı oldu. Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlere 3,3 milyar dolarlık yatırım yapan Actera’nın Lüksemburg’da kurulu Financial Technologies S.a.r.l. adlı şirketi ise PayTR Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu’nun ana hissedarı oldu.

Bu yatırımlar Türkiye FinTech ekosisteminde ilk olmadığı gibi son da olmayacak. Sadece yurt içindeki ekosistem içerisinden değil, yurt dışındaki oyuncuların ve fonların da yatırımlarını duymaya devam edeceğiz. Bekleyelim ve görelim…