Dow Jones  gectigimiz haftayi sadece % 0.1 lik kazancla, Nasdaq ise  %2.8lik, yani Ekim 2012’den beri gordugu en kotu haftalik zararda bitirince, Borsalar icin kiyametin sonu geldi diyenlere inanmali miyiz?

Peki onlara inanirsak nereye yatirim yapmaliyiz?

"Borsalar yine göçecek, çökecek, kendinizi hazirlayin!"

"1929 buhranina geri donuyoruz!"

"Borsa duzeltmelere mi girdi yoksa yeni bir kriz mi geliyor?"

" 2014, 1929'a donusmeden trading durdurun!"

"Kara gunler kapida: 2014 krizinin %99luk risk anketi!, Ucuruma gidiyoruz!"

Butun bu saydigim basliklar, haftanin mansetlerini olusturdu maalesef. Peki bunlar gercekci mi? Oncelikle alarm niteligi iceren bu basliklara aldirmayin derim. Çünkü yatirimci olarak  hele uzun vadeli yatirimciysaniz, sizin icin en onemli olmasi gereken husus, yatirim kriteri piyasa degil ekonomi, simdi ne oluyor yerine uzun vadeli trend olmali.

Tabi tum bu falcilar, kriz tahmincileri, kotu haber vericilerden etkilenmemek mumkun degil ama bunun size yarardan cok zarari olur, cunku karlilik getirmez, hele bir de tahminler cok uc noktalardaysa..
Peki bana sorucaksiniz, o zaman nereye yatirim yapalim. Emtialar mi? Emtialar icinde altin mi, bakir mi , gumus mu? Tahvil piyasasi?

Hele bir de altinin haftayi  %3luk zararda bitirdigini de size soylersem herhalde tum umutlariniz iyice suay duser. Hayir, vazgecmeyin derim.

Oncelikle kisa veya uzun vadeli yatirimci olup olmadiginiza karar verelim. Kisa vadeli yatirimcilarin isi jeopolitik krizler, belirsizlikler, risk alimi yuzunden zor oldugu icin , simdi biz uzun vadeli yatirimci olarak dusunelim. Bunun yaninda, ayrimci ve egitimli yatirimci olun, ve toksik konusmalardan kendinizi uzak tutun, ekonominin gidisatina bakin .

Cunku tum kacan yatirimcilar borsada ozellikle bu hafta, bioteknoloji ve saglik sektorunden kactilar, sattikca satip o kagitlari ellerinden cikardilar. Oyle bir cikis, kacistan bahsediyorum ki, Bank of America Merrill  Lynch’in raporuna gore, son 3 yilda bu kadar para cikisi yasanmamis gorulmemis. Nasdaq Bioteknoloji endeksi %14 dusuyor, $900 milyon satis yasaniyor.  Bir gunde  yasanan kayiplar da ilginc.Mesela Gilead, dunyanin bir numarali HIV (Aids ) hastaliginin ilacini yapan sirket, bir ay once tum yatirimcilarin goz bebegi iken 28 Mart’ta %3.5 birden dusuyor. Biogen, %4.6..Bu ve bunun gibi hisseler, bull market dedigimiz, boga piyalasarinin krallari, kazananlarindanken, yatirimcilar birden birde karimi elime alip defterimi, dukkanimi kapatayim dercesine, bunlari elinden cikarmaya basladi. Sebep, gectigimiz haftanin ve onumuzdeki haftanin ekonomik verilerine bakip, acaba bu verilerin kotu gelmesinde kotu havanin ne kadar etkisi vardi ki acaba diye sorgulamaya basladilar.

Bir yandan da Ukrayna’daki durumun kotulestigini, ve daha kotuye gidecegini dusunduler. Persembe gunu gelen GSMH yani %2.6lik buyume rakami beklenenden dusuk gelince, hemen kafalarini kasimaya basladilar. Evet, tuketici guveni son 6 yilin en ustunde geldi, ama ABDdeki ev fiyatlari ocakta yine, 3 aydir ustuste duserek kotu sinyaller vermeye basladi, Obama Putin’I uyardi, NATOyu aksiyona davet etti, korku endeksi VIX artti,  dunyanin en buyuk tahvil yoneticilerinden ve populer ekonomistlerinden  Muhammad El Erian, piyasalar Ukrayna’dan korkmalilar dedi. G-7 liderleri de Rusya’ya yaptirum mesaklari verince, El Erian, Rusya, Bati Avrupa’nin gaz ihtiyacini keserek Obama’ya geri cevap verirse, dunya kendini  resesyon ve finansal dengesizlikler icinde bulucaktir kendisini ve bu da sermaye piyasalarini altust edecektir.. dedi.Ama Ukrayna’daki durum duzelirse durum farkli olucaktir mesajlarini verdi.

Global buyume risk altinda, cunku Ukrayna, bilinmeyenler arasinda. Bilinen bilinmeyenler gittikce artip, global ekonomik buyumeyi tehdit altinda birakiyor. Nereden biliyorsun diyeceksiniz? Cunku BOA ML anketine gore, 241 fon yoneticisinin ($636 milyar yonetiyorlar) portfoyundeki nakit kismi Temmuz 2012den beri en yuksek seviyelere ulasmis.

Peki o zaman altina mi yatirim yapalim diyeceksiniz, yoksa nakitte mi tutalim?

Altinla baslayalim:

Altindan vazgecmenin zamani mi? Madalyonun iki yuzu var bu konuda?

Politik risklerin arttigi zamandaki guvenli liman altini ya seviyorsunuzdur, ya da kendisinden nefret ediyorsunuzdur.Fed’den nefret edenler portfoyunuzun yarisini altin bulyonlarina yatirip kendinizi enflasyon ve borsanin volatilitesinden koruyun diyorlar. Ama altin standardlarinda barbarca diyenler de var.. O zaman iki argumana da bakmamiz lazim. Altina yatirim yapmamiz diyenlerin nedenleri:

1.     Momentum: yani ivme kazandi altin. Gecen sene her ne kadar dustuyse de, 1984ten beri yasadigi en kotu yillik dusus %28lik  kaybi yasadiysa da piyasalarin en iyi getiri yapanlarindandi. Yeni yildan beri altin %13 yukarda. Yani gaza basiyor.S%P 500 bile yeni yildan beri %2yi bulamadi.O yuzden altin parlak yatirimdir.

2.     Jeopolitik sebepler: Altinin cikislarindan en buyuk sebeplerden biri Kirim’di. Ne zaman endiseler, tehditler ayyuka cikar, altin bunlari sever.

3.     Dogudan gelen talep: Batili spekulatorler yaninda altin, doguya uctu. Cin mucevher, bulyon, sikke oalrak talepte rekor kirdi. Keza Hindistan ‘da ayni sekilde.
 
Altindan nefret edenlerin sebepleri:

1.     Her yukari cikan bir gun asagiya inecektir: 3 ay onceki alislarin sebebi altin dibi buldugu icindi. Yilin basinda WSJ tahmini $1209, dusuk ihtimali $1141 civarindaydi.Simdiyse  $1300lerde seyreden altin yatirim bankalarinin tum tahminlerinin ustunde..

2.     Fed: Fed’in tapering dedigimiz sikilastirma programi yatirimcilari titretirkern, Dow Jones’u 100 puan indirirken, siki para politikalari altin fiyatlarini da etkiledi. Cunku altin, enflasyonist ortamda altin cagini yasar. Fed faizleri onumuzdeki sene artiracagim deyince enflasyonist senaryolarin ustune bir kapak koydu adeta.Hem altina hem de digger emtia fiyatlarina tabi ki..

3.     Borsa durmaz, cikar nosyonu..Borsanin ciktigi yerden altin kacar..
Moralleri bozmadan, hem gecmisin analizini yapip gelecegi onumuze alarak, ekonomik projeksiyon yani tahminlere bakarak adim atarsak, onun bunun dediklerine kulaklari kapatirsak, kendi icgudumuzun ne kadar dogru oldugunu gormus oluruz. Onumuzdeki hafta, yani 4 Nisan’da tarimdisi istihdam geliyor. Tum borsalarin da gozlerini diktigi bu rakamin ekonomistler tarafindan bironceki donemden dha yuksek gelmesi, yani 175,000den 200,000e cikmasi bekleniyor. Issizligin %6.7den %6.6ya dusmesi ortalama calisma ucretinin de artmasi ISM imalatin 53.5lara cikmasi bekleniyor. Tum bunlar borsayi yesillendirir mi? Evet yesillendirir. Tabi politika kara bulutlar gibi ekonominin onune gecmezse… Baris, huzur, yesillik dolu bahar gunleri diliyorum..

Advertisement