Advertisement

Hafta boyu Fed başkanlarının konuşmaları var, Fed’den Bej Kitap Raporu var, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin konuşması takip edilecek daha, Putin geldi gitti rüzgârı duruyor hala, petrol düşüyor, altın direniyor, Enflasyon rakamları açıklandı mesela az önce, cuma günü Moody’s toplanın notlayacak bizi… G-20 ‘nin dönem başkanı da olduk.

Ama bugün bunların hiç biri umurumda değil. Ne kadar insanız; onu bir kez daha tokat gibi yüzümüze vuran bir gün bugün.

Bugün 3 Aralık.

Şöyle bir çevremize baksak ne kadar engelli var hayatımızda? Engelleri ne aslında? Biz mi engeliz yoksa onların hayatında...

Nüfusumuzun %12,5’a yakını engelli. Bunu biliyor muydunuz? Yaklaşık 9 milyon kişiden bahsediyorum.

Kimi göremiyor, kimi yürüyemiyor, kimi konuşamıyor ya da belki duyamıyor. Ama aynı dünyanın, aynı vatanın evlatlarıyız. Birbirimizin farkında olmak ve birbirimize hep yardımcı olmak zorundayız.

Sizden şimdi bugün için sadece 30 saniyeliğine bir şey denemenizi isteyeceğim:

Kapatın gözlerinizi. Bu yazıyı okuduğunuz yer her neresi ise, kalkın o bilgisayarın başından ve evin, ofisin mutfağına gidip bi kahve almaya çalışın. Her gün gözleriniz açık onlarca kez gittiğiniz o yolda kaç kez duvara çarpacak, kaç nesneye takılacaksınız, kim bilir. 30 saniyeliğine göremeyen biriyle empati kurmaya çalışın ya da en sevdiğiniz müzik çalarken kulaklarınızı kapatın ve bir daha asla duymayacağınızı hayal edin.

Boynunuzdaki fuları, paltonuzun atkısını kullanın, bağlayın kollarınız arkadan, sonra bi' deneyin hareket etmeyi. Bir tekerlekli sandalye ile mesela gezin yedi tepeli şehri. Otobüse binmeye çalışın, üst geçitten / alt geçitten caddenin karşısında geçmeyi deneyin…

Ya da durun, sakın! Sakın denemeyin bunları. Hayatınıza mal olabilir ne yazık ki bu deneyim. Sadece 30 saniyeliğine düşünün engel ne?  Engel kim diye?

Belki bu 30 saniye yeter aramızdaki bağı kurmaya, daha da sağlamlaştırmaya.

Ve son söz, diyorum ki sizlere, n’olur  #EngelOlma #DestekOl