Advertisement

Bilen bilir, hiç sevmem şu soğuk havaları. Sibirya’dan gelen kar havasını da, balkanlardan esen soğuk hava dalgasını da...

Tarihin en soğuk kışıymış bu yıl. Mesela; güzel İzmir tam 51 yıl sonra ilk kez hava sıcaklığını sıfırın altında 7 derecede görmüş. İzmir’de Basmane meydanındaki 'Dünya Heykeli' buz tutmuş. Her yerde tarih yazılıyor. Hava da bile… Mesela Dolar endeksi son 9 yılın zirvesinde. İçinizi dondurduysa bu bilgi; enerji ithalatçılarına güzel bir haberim var: Petrol ile ısınabilirsiniz. Zira brent petrol son 6 yılın en düşüğünde.

Fed paraları çekti, hatta faiz de artıracak -her ne kadar nisana kadar rahat olun mesajı verdiyse- ama para bolluğu azalacak diye düşünenin içini ECB ısıtacak. Batık matık demeyecek devlet tahvillerine para verecek. Ama Avrupa’da son 6 yılın en düşüğü ile enflasyondan deflasyona geçiş; balkanlardan soğuk hava dalgası geliyor uyarısı ile kulağınızı meteorolojiye çevirecek.

Soğuk hava dalgası, İhracatını ağırlıklı olarak euro ile yapan ama ithalatta dolara bağımlı olan bizim gibi ülkeleri 9 yılın en düşüğündeki Euro/Dolar ile bir kez daha vuracak. Kar fırtınası Avrupa tahvillerindeki çekirdeğinden çevre ülkelerine hatta bazılarında eksi olan faizlerle pek de dineceğe benzemiyor.

Draghi’den daha iyi bir performans kaydeden Abe – Kroda ikilisi “Abenomix” ile Nobel alamayacak belki ama son 25 yılın en yüksek enflasyonunu ( % 3.6 ile ) yakalayarak yine de tarihe yazılacak.

Borsa yatırımcısının içi, tarihi yükseğini yaşayan S&P ile birazcık ısınacak.

Zaten soğuk memleket Rusya elindeki doğalgazı, petrolü kullanır; Moskova’yı yerden ısıtır belki de tarihin en düşük Dolar/Ruble’si, en yüksek CDS’i ile kışı çıkarır mı, onu bilemem.