Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Yunanistan'ın kredi notunun düşmesi altın fiyatlarını yükseltti

Yunanistan'ın kredi notunun düşmesi altın fiyatlarını yükseltti

  • Fitch'in Yunanistan'ın kredi notunu düşürmesinin Avrupa'daki borç krizinin süreceğine dair kaygıları tetiklemesiyle altın fiyatları yükseldi

Giriş: 17 Ocak 2011, Pazartesi 09:23
Güncelleme: 17 Ocak 2011, Pazartesi 09:23

Yunanistan'ın kredi notunun düşürülmesinin Avrupa'nın borç krizinin süreceğine dair kaygıları tetiklemesi ve bu kaygıların güvenli liman olarak emtialara olan talebi artırmasıyla, altın üç gün içinde ilk kez değer kazandı. Gümüş fiyatları da yükselişe geçti.

Spot külçe altının onsu, Seul'de 1,365.07 dolardan işlem görmeden önce yüzde 0.3 kadar kazançla 1,365.95 dolar oldu. Fiyat, geçen hafta yüzde 0.2 düşüşle ikinci ard arda haftalık kaybını yaşadı. Şubat vadeli kontrat, New York'ta yüzde 0.3 yükselerek 1,364.20 dolar oldu.

Seul'deki Korea Exchange Bank Futures'ta üst düzey trader olan Hwang Il Doo, Yunanistan'ın kredi notunun düşmesinin altının yükselişini desteklediğini söyledi. Hwang, "Bölgedeki sorunlar bu yılın başından beri metali destekliyor" dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Standard & Poor’s'un ardından 14 Ocak'ta Fitch Ratings, Yunanistan'ın kredi notunu düşürdü. Avrupa Ekonomi Bakanları'nın bölgedeki krizi tartışmak için bu hafta görüşmelerde bulunması bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun Yunanistan ve İrlanda'ya mali yardımda bulunmasının ardından altın, geçtiğimiz yıl 1,431.25 dolar/ons ile rekor kırmış ve yüzde 30 değer kazanmıştı.

Credit Suisse Group'ta ekonomist olan Dong Tao, külçe altının onsunun birinci çeyrekte 1500 dolara çıkabileceğini belirterek, "Eğer piyasalar merkez bankalarının parasal genişlemeleri sona erdirmesini beklerse, bu kez altın fiyatları düşüşe geçebilir. Enflasyon yeni bir çağa girerse fiyatlar önümüzdeki 5 ila 10 yıl arasında 2 bin dolar üstüne tırmanabilir" diye konuştu.