Yurtiçi piyasalar "faiz kararını" olumlu karşıladı
-
Yurtiçi piyasalar Merkez Bankası'nın üst faiz koridorunu 75 baz puan artırmasını "olumlu" karşıladı (18:00'de güncellendi)
(18:00'de güncellendi)
Yurtiçi piyasalarda tüm gözler, bugün gerçekleştirilecek olan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında verilecek kritik faiz kararına çevrildi.
Merkez Bankası, bugünkü toplantısında, politika faizini değiştirmezken, faiz koridorunun üst sınırını 75 baz puan artırarak yüzde 7,25'e çıkardı. Merkez Bankası ayrıca, ek sıkılaştırma günlerinde döviz satım ihalesi yapmayacağını duyurdu ve repo ihalelerinde üst sınırı kaldırdı.
Merkez Bankası'nın faiz artırımına en olumlu tepkiyi döviz piyasası verdi. Bu kararın açıklanmasının ardından dolar-TL kuru 1.9150 seviyelerinden 1.9068'e kadar indi. Ancak daha sonra yeniden 1.91 seviyesini aştı. Sepet kur ise 2.2159'a geldi.
Merkez Bankası'nın açıklamasının ardından, gösterge tahvil faizi, ilk önce hafifçe geriledikten sonra, Merkez'in açıklamalarının ayrıntılarının ortaya çıkması sonrası yükselerek yüzde 8.84' e geldi. Ancak uzun vadeli tahviller Merkez'in kararına olumlu tepki verdi. 10 yıl vadeli tahvillerin faizi 10 baz puan düşerek yüzde 8.66'ya indi.
Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi faiz kararı sonrası 77,000 seviyesini aşmasının ardından hafifçe geriledi. Endeks yüzde 0,86 yukarıda 76,464 puana geldi.
Endeksi günü dünkü kapanışa göre 447,95 puanlık düşüşle 75.368,07 puandan tamamladı.
Merkez Bankası 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtı. İhaleye 76 milyon dolarlık teklif geldi ve fiyat 1.9093 seviyesinde gerçekleşti.
Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsal Gelberi, Bloomberg HT'ye yaptığı yorumda, Merkez Bankası'nın koridorun üst bandını beklentilerin ortalamasında artırdığını söyledi.
Gelberi, "50 ile 100 baz puan artırım bekleniyordu. Merkez Bankası bunun ortasında bir artırım yaptı. Merkez açıklamasında ek sıkılaştırma yapabilirim dedi ve fonlama maliyetini bazı günler yüzde 7.25'e kadar yükseltebileceğini işaet etti. Merkez Bankası faiz artırdığında diğer faizler aşağı geldi. Normalde onların da yükselmesi gerekirdi. Bu hareket, güven sorunu olduğunu gösterdi. Asıl önemli olan fonlama maliyeti" değerlendirmesinde bulundu.
ING Bank Başekonomisti Şengül Dağdeviren, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, Merkez Bankası'nın faiz kararının beklendiği gibi geldiğini söyledi.
Dağdeviren, "Merkez Bankası sermaye akışının zayıfladığı ortamda sıkılaştırmaya gittiğini işaret etti ve bozulan enflasyon bekleyişlerine dikkat çekti. Merkez açıklamasında, faiz silahını daha etkin kullanabileceğini gösterdi" dedi.
Gedik Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan, faiz kararı sonrası Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, faiz bandının üst sınırının artırılmasının geçen haftadan itibaren satın alınmaya başladığını söyledi.
Özarslan, "Piyasa geçen hafta başından beri faiz üst bandının artırılmasını satın alıyordu. Endeks bunun sonucu 75,000-77,000 bandına hareket etti. Merkez'in 50 ila 75 baz puanlık bir artırım yapmasını bekliyorduk. Bunun üst sınır olan 75 baz puan artırdı. Dolar buna tepki olarak 1.91 lira sevieysine hareketlendi ve tahvil faizleri olumlu tepki verdi. Ancak Merkez Bankası, açıklamasında, enflasyon konusunda beklentileri artırdı ve buna bağlı olarak yeni faiz artırımalrına açık kapı bıraktı" yorumunda bulundu.
Özarslan, "Merkez Bankası'nın bizce geç olsa da adım atması yine de olumlu" dedi.
(18:00'de güncellendi)