Advertisement
HABERLER ABONE OL

Nature Climate Change’de yayımlanan bir yorum makalesine göre, tüm insanların yüzde 0,54’üne tekabül eden en zengin 40 milyon kişi, sera gazı salınımının yüzde 14’ünü oluştururken yüzde 50’ye karşılık gelen en fakir 4 milyar insan salınımın yüzde 10’unu oluşturuyor.

Çalışmaya göre, süper zengin hanehalkına mensup iki insan yılda ortalama 129,3 ton karbondioksit salınımına yol açıyor. Bu neredeyse ortalama bir insanın karbondioksit salınımının 10 katına karşılık geliyor.

Kümülatif olarak yüzde 0,54’lük kesimin salınımı hesaplandığında ise 3,9 milyar ton karbon salınımına ulaşılırken bu tüm sera gazı salınımının yüzde 14’ünü oluşturuyor.

Gelir düzeyi daha yüksek insanların iklim değişikliğini azaltma politikalarından daha az etkilendiğini belirten makale, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın önüne geçme politikalarının üst gelir grubundaki insanları hedeflemesi gerektiğini vurguluyor.

Çalışma karbon salınımının yüzde 70-80’lik kısmının özel araç, hava yolculuğu, hanehalkı enerji kullanımı ve yemekten kaynaklandığına da değiniyor.