Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

1- Dolar 10 liraya ulaştı

Dolar/TL kuru, 12 Kasım tarihinde 10 seviyesini de aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Doların seyrinde son dönemde ABD'de beklentileri aşan ve 31 yılın en hızlı yükselişini kaydeden enflasyon etkili oldu. Türkiye özelinde Kasım ve Aralık ayı için sıkılaşan dış ödeme takvimi ve yaklaşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısı fiyatlamalarda öne çıktı.

2- Bitcoin’den yeni rekor

Bitcoin, ABD'de yıllık enflasyonun 1990'dan bu yana en yüksek seviyeye çıkmasının ardından ilk kez 69 bin dolara yaklaşarak rekor kırdı.

3- Cari denge Eylül'de beklentileri aştı

Cari denge Eylül ayında 1,65 milyar dolar fazla verdi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ödemeler dengesinin Eylül'de 1,25 milyar dolar fazla vereceği yönündeydi. Eylül'de on iki aylık cari işlemler açığı 18,4 milyar dolar oldu.

4- Benzine indirim yapıldı

Benzine bir indirim daha geldi. EPGİS'in açıklamasına göre, benzinin pompa fiyatına 11 Kasım'dan itibaren geçerli olmak üzere 32 kuruş indirim yapıldı.

5- Elektrik faturalarında Enerji Fonu ve TRT payından vazgeçildi

Elektrik faturalarında TRT payı ve Enerji Fonu'nun kaldırılmasıyla, mesken abonelerinin elektrik faturasında yıllık yaklaşık 930 milyon liralık indirim sağlanacağı açıklandı. Sayıştay raporuna göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına geçen yıl Enerji Fonu kapsamında toplam 1 milyar 2 milyon 652 bin 256 lira aktarılmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığının 2020 Kamu İşletmeleri Raporu'na göre ise TRT, geçen yıl 1,2 milyar lira enerji payı geliri elde etmişti.

6- ABD'de enflasyon 31 yılın zirvesinde

ABD'de Ekim ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi açıklandı. Verilere göre yıllık enflasyon yüzde 6,2 ile 1990'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 5,9 olarak gerçekleşmesi yönündeydi.

7- Çin ve ABD’den iklim konusunda işbirliği

Çin ve ABD temsilcileri, İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı kapsamında (COP26) bir araya geldi.

Çin ve ABD, COP26 İklim Zirvesi’nde sürpriz bir duyuru yaparak önümüzdeki on yıl boyunca iklim konusunda işbirliği yapacaklarını açıkladı.