Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel piyasalarda geçen hafta Avrupa Merkez Bankası'nın tarihi faiz artışı en çok konuşulan konuydu. Gündemde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tahıl koridoru eleştirisi de öne çıktı.

Bunlarla birlikte dünya İngiltere'den gelen Kraliçe 2. Elizabeth'in hayatını kaybetmesi haberine odaklandı.

Yurt içinde ise enflasyon verileri izlendi.

İşte 7 başlıkla geçen hafta...

1- İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 96 yaşında vefat etti. Kraliyet ailesinden yapılan açıklamada, Kraliçe Elizabeth'in İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybettiği belirtildi.

2- Avrupa Merkez Bankası'ndan tarihi faiz artışı

Avrupa Merkez Bankası (AMB) küresel piyasaların odaklandığı faiz kararını açıkladı. Banka tarihinde ilk kez 75 baz puanlık faiz artışı kararı aldı. Tarihi faiz artışı kararı alan AMB önümüzdeki toplantılarda da artışların devam edebileceği sinyali verdi. Kararın ardından basın mensuplarının önüne çıkan AMB Başkanı Christine Lagarde kararın oybirliğiyle alındığını; büyümeye yönelik risklerin aşağı, enflasyona yönelik risklerin yukarı yönlü olduğunu belirtti.

3- Putin'den tahıl koridoru eleştirisi

Bloomberg'in yaptığı araştırmaya göre veriler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dile getirdiği "Ukrayna'dan çıkan tahıl gelişmekte olan ülkelere ulaşmıyor" eleştirisini desteklemiyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2 milyon tondan fazla tahıl ürününün 400 bin tonu Afrika’ya, 600 bin tondan fazlası ise Asya ve Ortadoğu’ya teslim edildi.

4- Fed/Powell: Enflasyonda hedefe ulaşana kadar tereddüt etmeyeceğiz

Fed Başkanı Jerome Powell, izledikleri stratejiyi sürdüreceklerini ve enlasyonu kontrol altına almak için tereddüt etmeden aynı şekilde devam edeceklerini söyledi.

5- AB ile Rusya arasında enerji düellosu

Rusya Devlet Başkanı Putin Doğu Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, tavan fiyat için "Fiyat artışlarına yol açacak bir saçmalık. Amerikalıların baskıları yüzünden yaptırım uyguladılar. Eğer sözleşmelerimize ve çıkarlarımıza aykırı olursa petrol, doğalgaz veya kömür, hiçbir şey göndermeyiz, mantıklı düşünsünler.” ifadelerini kullanırken, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Rusya doğalgaz piyasalarını aktif olarak manipüle ediyor" şeklinde konuştu.

6- Erdoğan: Putin’le gazda indirimi görüştüm, umarım müspet olur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le doğalgazda indirim konusunu görüştüğünü belirtirken, “Konudaki yaklaşımını da bize müspet olarak gerçekleştirirse o zaman zaten ‘nurun ala nur (iyiden iyi)’ olur.” dedi.

7- Enflasyon 24 yılın zirvesini yeniledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Veriler tüketici enflasyonunun yüzde 80'i aştığını gösterdi. Böylelikle tüketici enflasyonunda 1998 yılından bu yana en yüksek seviye kaydedildi. Üretici enflasyonu ise yıllık olarak yüzde 143,75 oldu.