Advertisement
HABERLER ABONE OL

1-TCMB Başkanı Erkan görevden affını istedi

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan sosyal medya hesabından paylaşım yaparak görevinden affını istedi. Erkan “Sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek de Erkan'ın aldığı kararın tamamen şahsi olduğunu belirterek “Aldığı bu kararı saygı ile karşılıyor ve ülkemize sunduğu kıymetli hizmet ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum" açıklamasını yaptı.

2-Merkez Bankası’nda Fatih Karahan dönemi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın görevinden affını istemesinin ardından Resmi Gazete’de yayınlanan kararla yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan oldu.

3-Kamu işçisine ek zam

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu işçisine ek zam hakkında yaptığı açıklama "Kamu işçilerimiz için eşitlik sağlamak adına; enflasyon ve ücret zammının toplamından oluşan oranın yüzde 32,57 olarak uygulanmasını içeren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Ek Çerçeve Anlaşması Protokolü’nü imzaladık" dedi.

4-BoE faizi 15 yılın zirvesinde sabit tuttu

İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini beklentiler doğrultusunda 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25te sabit tuttu. BoE, üç üyenin muhalefetine rağmen faizi sabit tutarken enflasyonun düşeceğine dair daha fazla kanıt görmeyi bekliyor.

5-Faizi değiştirmeyen Fed’den faiz indirimi mesajı

ABD Merkez Bankası (Fed) Ocak ayı toplantısında politika faizini beklentiye paralel olarak değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttu. Faizler böylece 4. toplantıda da değiştirilmeyerek 22 yılın zirvesinde kaldı. Fed, faiz indirimine açık olduğu ancak indirimin hemen olmayacağı sinyali verdi. Başkan Jerome Powell Mart’ta faiz indirim beklentisine dair “Fed’in Mart ayına kadar faiz indirimi konusunda yeterli güvene sahip olması olası değil” dedi.

6-ABD'de tarım dışı istihdamda yıla güçlü başlangıç

ABD istihdamı ve işçilerin ortalama saatlik kazançları beklentinin üzerinde artarak işgücü piyasasının önümüzdeki aylarda ekonomik büyümeyi destekleyecek kadar dayanıklı olduğunu ortaya koydu. ABD'de tarım dışı istihdam Ocak'ta 353 bin arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Ocak'ta artışın 185 bin olması yönündeydi. Ocak ayında ülkede işsizlik yüzde 3,7 olarak gerçekleşti. Ankette işsizlik beklentisi ise yüzde 3,8 olarak belirlenmişti.

7-ABD Tüketici Güveni 24 ayın zirvesinde

Conference Board, Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini ölçen Tüketici Güven Endeksi'ne ilişkin Ocak ayı verilerini açıkladı. ABD'de Conference Board Tüketici Güven Endeksi, Ocak'ta aylık 6,8 puan artışla 114,8'e yükselerek Aralık 2021'den sonraki en yüksek seviyesine çıktı.