Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'dan "Yeşil dönüşüm" açıklaması geldi. Timmermans, Ankara'daki resmi temaslarıyla ilgili Twitter hesabı üzerinden paylaşımlar yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a verimli geçen AB-Türkiye arasında Yüksek Düzeyli İklim Diyaloğu'nun ikincisi için teşekkür eden Timmermans, "Adaptasyonu artırmalı, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefini canlı tutmalı, birbirimizle ve bölgeyle iş birliğimizi güçlendirmeliyiz. Türkiye'nin Ulusal Katkı Beyanı'nı COP27 öncesinde güncelleme taahhüdünü takdir ediyorum." ifadelerini kullandı.

Timmermans ayrıca Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile de görüştüğü için memnun olduğunu belirterek "Ekonomilerimizin 'yeşil dönüşümü' için yakın ortaklar olmak şimdi her zamankinden daha önemli. Türkiye'nin 2053'te 'iklim nötr' olmaya geçişini hızlandırmak için atacağı adımları sabırsızlıkla bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Timmermans, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile ortak yapılan basın toplantısında da, "Benim de AB adına burada olmam, bu sürecin devamı açısından sembolik önem taşıyor. Bizler, çocuklarımız ve torunlarımız için daha iyi bir dünya, daha iyi bir çevre ortaya koymak durumundayız. Bunun için de şimdiden çalışmaya başlamalıyız. Türkiye ile olan diyaloğumuzun hem AB için hem de Türkiye için stratejik bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Çünkü içinde bulunduğumuz politik ortam çok zorlu. Barbarlığı reddeden ülkelerin bir arada durması gerekiyor. Ukrayna'nın barışçıl halkına yapılan bu işgali reddeden ülkelerin bir arada olması gerekiyor." diye konuştu.

Kurum:Savaş kendinize yetebilen ülke olmanın önemini gösterdi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da toplantıda, "Rusya-Ukrayna krizi, kendi kendinize her alanda yetebilen ülke olmanız ve tüm ülkelerin kendi enerjilerini kendilerinin karşılayabilecek bir bağımsızlığa sahip olması gerektiğini tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir" dedi.

Kurum, Türkiye'nin iklim değişikliği ile yaptığı mücadeleyi, gelecekte atacağı adımları, AB ile birlikte karşılıklı sağlayacakları destekleri detaylı bir şekilde görüşme fırsatı bulduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"İlk toplantıyı Eylül 2021 yılında değerli dostumla yaptık. Yüksek düzeyli bu anlamda diyaloğu başlatmış olduk. Gerçekten bize yapılan haksızlığın giderilmesi ve yine Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelesinde etkin, öncü rol alabilmesi adına sayın dostum Timmermans'ın da ciddi katkıları oldu. Kendisine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Türkiye'nin Avrupa Birliğine uyum sürecinin desteklenmesi için de bu sürecin önemli bir fırsat olduğuna inanıyorum. Avrupa Birliği ile bu alanda güçlendireceğimiz iş birliği ülke ekonomilerine yeni iş imkanları, istihdam imkanları da oluşturacaktır."