Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD’de Başkan Joe Biden ve yönetiminin gelecek dönem politikaları ve belki de bir sonraki başkanlık seçimlerinin akıbeti için kritik önem taşıyan ABD Kongresi ara dönem seçimleri bugün gerçekleştirilecek.

Anketler ABD Temsilciler Meclisi’nde Demokratların çoğunluğu kaybedeceğine, Senato’da da Cumhuriyetçilerin en azından 50-50 denkliği yakalayabileceğine işaret ediyor.

Yükselen enflasyon, ufuktaki resesyon ile birlikte suç oranında artış ve göç konuları Cumhuriyetçi adaylara ivme kazandıran faktörler arasında gösteriliyor.

Bloomberg'in analizine göre Cumhuriyetçilerin seçimden galibiyetle ayrılması Biden’ın yeni ekonomik ve finansal şoklar karşısında hareket alanını daraltabilir. Ayrıca Biden yönetiminin Ukrayna’ya koşulsuz desteklerinin karşısına da daha güçlü Kongre muhalefeti çıkabilir.

Hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da Cumhuriyetçi çoğunluk, iflastan kaçınmak için ABD borçlanma tavanını artırma görüşmelerinin geçmişe göre daha çetin geçmesine de yol açabilir.

Musk'tan açık çağrı

Öte yandan önümüzdeki seçimler ilklere de sahne oluyor.

Twitter’ı satın alan Elon Musk takipçilerine yaptığı açıklamada açık bir şekilde Cumhuriyetçilere oy verme çağrısı yaptı.

ABD’de iş insanları ve girişimciler özellikle bağışlarla siyasi tercihlerini belirtse de ilk kez bir sosyal medya girişimcisi oy tercihleri konusunda bu kadar net bir telkinde bulundu.

Trump'ın ayak sesleri

Bu arada eski ABD Başkanı Donald Trump da üçüncü kez başkanlık için yarışacağı sinyalini verdi. Ara seçimler için sahada Cumhuriyetçi adaylar lehine çalışan ve mitinglerde konuşan Trump 15 Kasım’da Florida’da “büyük bir duyuru” yapacağını ilan etti.

Ekonomi en önemli başlıklardan biri oldu

Seçim kampanyalarında ekonomi ilk sıralarda yer alan gündem maddelerinden oldu. Enflasyonla birlikte resesyon endişeleri de ABD ekonomisinde gündemdeki yerini koruyor.

Goldman Sachs’a göre ABD’nin resesyondan kaçınması için halen makul bir patika mevcut. Banka önümüzdeki 12 ayda ABD’nin resesyona girme ihtimalini %35 olarak görmeye devam ederken bu oran diğer Wall Street bankalarının tahminlerinin oldukça altında bulunuyor. Bankanın en üst düzey ekonomisti Jan Hatzius yayımladığı notta resesyondan ekonomik aktiviteyi ılımlaştırma, nominal ücret büyümesini yavaşlatma, enflasyonu hafifletme ve işgücü piyasasını yeniden dengeleme adımlarıyla kaçınılabileceğini belirtti.

Hatzius’a göre nominal ücretlerde son dönemde görülen yavaşlama yumuşak iniş senaryosunu destekliyor. Hatzius ISM anketlerinde girdi maliyetlerinin hafiflemesinin, ikinci el otomobil ile yeni kira fiyatlarının enflasyonda yumuşamaya işaret ettiğini belirtti.

Yine de Hatzius ve bankası Goldman Sachs resesyon beklentileri konusunda Wall Street’in geneline göre aykırı düşünüyor. Bloomberg anketine göre ekim ayında ekonomistler önümüzdeki 12 ayda ABD resesyonu ihtimalini %60 olarak gördü. Birçok stratejist de Fed’in sıkı duruşunun hisse senetlerine de olumsuz yansıyacağını öngörüyor. JPMorgan’dan Marko Kolanovic Fed’in devam eden şahin duruşunun hisseler için risk yarattığına dikkat çekti.