Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Senatosu’ndaki Cumhuriyetçiler, borç tavanını Aralık 2022’ye kadar askıya alacak ve kamu harcamalarının 30 Eylül’den sonra da devam etmesini sağlayacak düzenlemeyi bloke etti.

Bu durum Demokratları hızla yaklaşan ve sert ekonomik sonuçlara yol açabilecek bu iki sorununu çözme konusunda yeni bir strateji bulmaya zorluyor.

Yapılan oylamadan çıkan sonuç, tasarının Senato’dan geçip Temsilciler Meclisi’ne gelmesi için gereken 60 oyun oldukça altında kaldı.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, oylamadan sonra yaptığı açıklamada, “Cumhuriyetçiler tarihte ilk kez ülkeyi temerrüde düşürecek. Bu Senato’da gördüğüm en düşüncesiz, en sorumsuz oylamalardan biriydi” dedi.

Schumer son anda oyunu 'hayır'a çevirdi ve böylelikle kendisine tasarının daha sonra bir kez daha oylanması için çağrıda bulunma imkanı sağladı. Ancak Senato Çoğunluk Lideri, hükümetin Cuma günü kapanmasını ve Ekim ayında yükümlülüklerini yerine getirememesini önleyebilecek yeni bir strateji konusunda işaret vermedi.

Cumhuriyetçilerden beklenmedik çelme

Cumhuriyetçiler, mevcut borçların önemli kısmının Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Kongre ve Beyaz Saray döneminde yapılmasına karşın, Demokratların Başkan Joe Biden’ın geniş kapsamlı ekonomik planının bir parçası olan trilyonlarca dolarlık harcama planlarını onaylamadıklarını söyleyerek borç tavanının askıya alınmasını desteklemiyor. Bu durum, borç tavanı konusunda daha önceki olağan partiler üstü oylamaya aykırı bir hareket olarak nitelendiriliyor.

Senato Cumhuriyetçi Parti Lideri Mitch McConnell, Demokratların 10 haftadır Cumhuriyetçilerin borç tavanını kaldırmaya yönelik oylamaya destek vermeyeceğini bildiklerini ve durumun yapay bir kriz olduğunu söyledi.

Her iki parti federal fonlamanın 3 Aralık’a kadar kısa vadeli uzatılması konusunda büyük ölçüde anlaşmaya vardı, ancak Demokratlar, onaylanması zorunlu bu adıma borç tavanının uzatılması şartını ekledi.

Yellen da uyarmıştı

Hazine Bakanı Janet Yellen, defalarca bu tartışmaya dahil oldu. Yellen kanun yapıcılara doğrudan çağrılarda bulundu ve konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, geçen haftanın sonlarına doğru, aralarında JPMorgan Chase & Co.’dan Jamie Dimon ve Citigroup Inc.’den Jane Fraser’ın da bulunduğu Wall Street’in en büyük finans firmalarının üst düzey yöneticilerinden Cumhuriyetçilere harekete geçmeleri konusunda baskı yapmalarını istedi.

Yellen, Senato Bankacılık Komitesi konuşmasında, “Kongre’nin borç limiti sorununu hızlı bir şekilde çözmesi zorunlu. Çözemezse, Amerika tarihinde ilk kez temerrüde düşecek. Birleşik Devletler’e tam güven ve itimat zarar görecek ve ülkemiz muhtemelen finansal bir kriz ve ekonomik resesyonla karşı karşıya kalacak” dedi.