Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de geçici olmadığı sinyallerini veren enflasyon ve buna karşı verilen para politikası karşılığının ekonomide sert bir iniş yaratacağı yönündeki beklentiler para politikası otoritesinin her geçen gün daha sert bir şekilde eleştirilmesine neden oluyor.

Bloomberg ekonomistleri Anna Wong ve Eliza Winger’in en son olasılık modelleri ABD ekonomisinin Ekim 2023’e kadar resesyona girme ihtimalinin yüzde 65’ten yüzde 100’e yükseldiğine işaret ediyor. Diğer tüm zaman dilimleri için de ABD resesyonu olasılığının arttığına dikkat çeken ekonomistler, bu riskin tırmanmasına gerekçe olarak sıkılaşan finansal koşullar, yüksek enflasyon ve Fed’in şahin duruşuna atıfta bulundu.

Bloomberg’in 42 ekonomistle gerçekleştirdiği ayrı bir anket de gelecek 12 ay içinde ABD’nin resesyona girmesi beklentisinin yüzde 50’den yüzde 60’a çıktığını gösterdi.

El Erian: Hatalarının ardından Fed'in bağımsızlığını savunmak zorlaştı

Allianz SE Baş Ekonomik Danışmanı ve Bloomberg Opinion yorumcusu Mohamed El-Erian, Fed’in bağımsızlığının ABD ekonomisinin sağlığı açısından önemli olduğunu ancak analiz, tahmin, eylemler ve iletişimde yapılan “4 büyük operasyonel hatadan” sonra, bu bağımsızlığı savunmanın zorlaştığını söyledi.

Mobius Capital Partners Kurucu Ortağı Mark Mobius da enflasyonda yükselişin sürmesi halinde, Fed’in faizleri daha fazla yükseltmek zorunda kalacağını belirtti. Ünlü yatırımcı, “Oyunun kuralları enflasyon yüzde 8 ise, faiz oranlarını enflasyondan daha yüksek yapmanız, yani yüzde 9’a çıkarmanız gerektiğini söylüyor” dedi. Mobius’a göre ABD’de enflasyon yakın zamanda düşmeyecek.

JPMorgan Küresel Piyasalar Baş Stratejisti Marko Kolanovic de merkez bankası politikaları ile jeopolitik gelişmelere dair risklerin arttığını belirterek, bankanın model portföyünde riskli varlıkları azaltmaya başladıklarını belirtti. Kolanovic, şahin para politikaları ile Ukrayna’daki savaşın hem ekonomik hem de finansal toparlanmanın gecikmesine neden olacağını öngördü.

Bank of America CEO’su Brian Moynihan ise ABD’li tüketicinin harcama yapmaya devam ettiğini ve bunun Fed’in işini zorlaştırdığını söyledi. ABD ekonomisini “sığ” olarak tanımlayan Moynihan, bununla birlikte zayıflık veya stres işaretlerinin henüz görülmediğini kaydetti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, Alman Handelsblatt gazetesine verdiği röportajda, ABD'de çekirdek enflasyonun çok inatçı olduğunu belirterek, Fed'in para politikasını sıkılaştırması gerektiğini, aksi takdirde güvenilirliğini kaybedebileceğini vurguladı.

Gopinath, Fed'in enflasyonla mücadele için faiz oranlarını önemli ölçüde artırırken, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz artırımı konusunda çok daha temkinli davrandığını belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Fed ve AMB'nin farklı yaklaşımlarının nedenleri var. Enerji ihracatçısı olarak ABD artan fiyatlardan yararlanıyor. Euro ülkeleri ise ithalatçı. Bu yüzden artan enerji fiyatları burada ekonomik büyümeyi engelliyor. AMB bunu dikkate alıyor. Euro Bölgesi'ndeki büyüme önemli ölçüde zayıflayacak, önümüzdeki yıl için sadece yüzde 0,5 büyüme bekliyoruz. Bunun enflasyonist baskıları düşürmesi gerekir. Yine de ECB'nin para politikasını yıl sonuna kadar normalleştirmesi ve ardından gelecek yıl sıkılaştırması doğru olur."

IMF, 11 Ekim'de, Almanya'nın 2022 yılı büyüme tahminini yüzde 1,2'den yüzde 1,5'e çıkarırken, ülkenin gelecek yıl ise yüzde 0,3 daralacağı öngörüsünde bulunmuştu.

Almanya, Moskova'nın Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattı üzerinden gaz akışını durdurma kararının tetiklediği sarmal bir enerji kriziyle karşı karşıya bulunuyor.