Advertisement
HABERLER ABONE OL

Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında uzun süredir süren görüşmelerin ardından söz konusu tasarı, Senato'da 48'e karşı 50 oyla kabul edildi.

Bir sonraki durağı Temsilciler Meclisi olan tasarı ile borç limitinin, 3 Aralık'a kadar yeterli olacak şekilde 480 milyar dolar artırılması öngörülüyor.

Borç limiti krizi

ABD'de federal hükümet, tarihi bir temerrüde yol açabilecek 28,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşma tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor.

Borç limiti, ABD hükümetinin borçlarını ödemek için ödünç alabileceği para miktarının üst sınırı anlamına geliyor.

Teknik olarak borç limiti için belirlenen süre 1 Ağustos'ta dolarken, ABD Hazine Bakanlığı, hükümetin ödemelerine devam edebilmesi için "olağanüstü önlemler" almaya başlamıştı.

Borç limitinin artırılması veya askıya alınması için Kongre'ye defalarca çağrıda bulunan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, son olarak Kongre'nin 18 Ekim'e kadar borç limitini yükseltmek veya askıya almak için harekete geçmemesi halinde Hazine'nin olağanüstü önlemlerinin tükeneceğini belirtmişti.

ABD’de Demokratlar, Senato Cumhuriyetçi Parti lideri Mitch McConnell’ın borç tavanını Aralık ayına kadar yükseltme yolundaki teklifini kabul edeceklerini işaret ettiler.

Bu durum, ülkenin yakın zamanda temerrüde düşme riskini ortadan kaldırırken, yıl sonu yaklaşırken diğer bir sert siyasi kavganın yolunu açabileceği yönünde yorumlara da neden oldu.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer konu hakkında kamuoyuna açıklama yapmadı, ancak onunla bir toplantı yapan Demokratlar, borç limitinde kısa vadeli bir artırım yapma konusunu desteklemeye hazır olduklarını söylediler.

Ancak Demokratlara, borç limitinde uzun vadeli bir artırımı McConnell’ın talep ettiği üzere sadece Demokratların oyları ile geçirmek için uzlaşma olarak adlandırılan bir süreci kullanmaya karşılar.

Senato'da kritik hamle

Senato aynı zamanda Çarşamba günü öğleden sonra, Cumhuriyetçilerin bloke etmeye hazırlandıkları borç limitini askıya almayı öngören bir tasarının oylanmasına yönelik bir adımı erteledi.

Bloomberg'e konuşan konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre, McConnell’ın teklifi, uzlaşma sürecinin bu ayın ilerleyen dönemlerinde sona erecek olan borçlanma limitini artırmak için kullanılacak bir araç olarak çok uzun olduğunu söyleyen Demokratların bu blöfünü görmek için düzenlendi.

Aynı kaynak, teklifin ayrıca temerrüdün yaklaşması ile birlikte Cumhuriyetçilerin esneklik konusunda istekli olduklarını kamuoyuna gösterdiğine dikkat çekti.

Bu teklif öte yandan, Başkan Joe Biden’ın Salı günü geç saatlerde basın mensuplarına, Senato Demokratları arasında meclisin borç limiti tedbirinin onaylanmasını uzatan kuralını geçici olarak değiştirmeye yönelik tartışmalardan bahsederek, bunun “gerçek bir ihtimal” olduğunu söylemesinin de ardından geldi.

Ancak halen bu adımın atılabilmesi için Senato’daki tüm Demokratların desteği gerekiyor ve Demokrat Senatör Joe Manchin Çarşamba günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada bu kuralın değiştirilmesine destek vermeyeceğini söyledi.