Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de üretici fiyatları endeksi Ağustos ayında tahmin edilenden daha fazla arttı ve bu durum, pandemiden dolayı kapanmalar nedeniyle zayıflayan talepte görülen toparlanmanın fiyatlama gücünü kademeli olarak artırdığını işaret ediyor.

Üretici fiyatları endeksi söz konusu dönemde önceki aya göre yüzde 0.3 arttı. Temmuz ayında yüzde 0.6 artan bu verinin Ağustos ayında yüzde 0.2 artış göstermesi bekleniyordu. Üretici fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 0.2 düştü ve bu son beş ayın en zayıf düşüşünü işaret ediyor.

Volatil gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen ve çekirdek üretici fiyatları endeksi olarak adlandırılan veri Ağutos ayında aylık bazda yüzde 0.4 ve yıllık bazda yüzde 0.6 yükseldi. Beklenti bu verinin aylık yüzde 0.2 ve yıllık yüzde 0.3 artması yönündeydi.

Bu veriler, üreticilerin artan ham madde fiyatlarını müşteririlerine yansıtmakta biraz daha başarılı olduğunu gösteriyor. Son veriler tüketici fiyatlarında hızlanma olduğunu gösteriyor, ancak enflasyonun Fed'in hedef seviyesi olan yüzde 2'ye yükselmesi muhtemelen yavaş bir süreç olacak.

ABD'de Cuma günü Ağustos ayı tüketici fiyatları endeksi verileri açıklanacak. Bu verinin yıllık bazda yüzde 1.2 artması bekleniyor.