Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 10 Nisan’da sona eren haftada 193 bin düşüşle 576 bin oldu. Bu rakam, pandemiden beri görülen en düşük seviye olarak kayda geçti.

Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini 700 bindi.

Bu arada önceki haftanın verisi 744 binden 769 bine revize edildi.

Birçok Amerikalının aşılanması ve şirketlerin boş olan iş pozisyonlarını daha fazla doldurması, işsizlik maaşı başvurularının düşüşünde etkili oldu. Ancak bu düşüşe rağmen tam anlamıyla toparlanmanın uzun zaman alması bekleniyor.

Perakende satışlarda Mayıs’tan beri en büyük artış

Bugün açıklanan diğer bir veriye göre ülkede perakende satışlar işyerlerinin yeniden açılması, istihdam artışı ve ek teşviklerin desteğiyle Mart ayında 10 ayın en büyük artışını kaydetti.

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre satışlar yüzde 9.8 oranında arttı. Beklenti yüzde 5.8 artıştı. Şubat ayı verisi de yüzde 2.7 düşüşe revize edildi.

Bireylere teşvik paketi kapsamında dağıtılan 1.400’er dolarlık çekler satışları desteklerken aşılamanın hızlanmasının da gelecek aylarda perakende satışları artırması bekleniyor.

Fed verilerine göre Mart ayında sanayi üretimi aylık bazda yüzde 1.4 arttı, beklenti yüzde 2.5’ti. Şubat ayında sanayi üretimi yüzde 2.6 düşmüştü. Kapasite kullanım oranı ise yüzde 73.4’ten yüzde 74.4’e çıktı.