Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD ve İran arasında gerginliğin keskin bir şekilde artmasından dolayı sarsılan piyasalarda risk iştahının hafifçe güçlenmesinin etkisi ile altı yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden geriledi.

Son iki günde yüzde 2.4 ralli yaparak ons başına 1,600 dolara yaklaşan geleneksel güvenli liman altın Salı günü, Asya hisse senetlerinde görülen yükselişle birlikte hafifçe gevşedi. Bu yön değişikliği, Washington'ın Tahran'ın General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından misillemede bulunacağı beklentileri ile Orta Doğu'ya daha fazla asker göndereceğini açıklamasına rağmen gerçekleşti.

Singapur'da IG Asia Pte piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Jeopolitik gerilimdeki sert artışın ardından görülen ilk tepkiler sonrası piyasaların genelinde bir ferahlama görülüyor," dedi ve "Altın parıltısının bir kısmını kaybetti, ancak risklerin arttığı ortamlardaki favori hegde pozisyonunu koruyor" değerlendirmesinde bulundu.

Altın yatırımcıları, ABD'ye ait insansız hava aracının geçen hafta General Süleymani'yi öldürmesi ve bunun da İran'ın karşılık vereceği endişelerini artırmasının ardından Orta Doğu'daki gelişmelere sıkışmış durumda. Goldman Sachs Group Inc., altının kriz dönemlerinde petrole nazaran daha iyi bir hedge aracı olduğunu kaydetti. ABD'nin amfibi grubuna ait 3 geminin, geçen hafta Kuveyt'e 3,500 askerin gönderilmesinin ardından Basra Körfezi bölgesine hareket etme emrinin verilmesi ile birlikte yüksek tansiyon devam ediyor.

Spot altın yüzde 0.4 düşerek Singapur saati ile 11:16'da ons başına 1,559.31 dolara geriledi. Metal Pazartesi günü 1,588.13 dolar ile 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. Fiyatlar, krizin patlamasından bir gün öncesi olan Perşembe gününe göre 30 dolar yukarıda.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.7 düşerken, palladyum haftanın açılış gününde ons başına 2,032.98 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.3 geriledi. Platin değer kazandı.

Yatırımcıların dikkatleri, Cuma günü açıklanacak olan ve ekonominin durumuna ve Fed'in 2020 yılında izleyeceği para politikasına ilişkin işaretler verebilecek ABD tarım dışı istihdam verisine çevrildi. Ticaret cephesinde ise, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Çin 15 Ocak'ta Washington'da ABD ile ticaret anlaşmasının ilk fazını imzalamayı planlıyor.