Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların ABD'nin Çin'e ilişkin iki ülke arasındaki gerilimi daha da artırabilecek açıklamasını beklemeleri ve bu iki ülke arasındaki tansiyonun güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi artırmasının etkisi ile kazancını korudu.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in Hong Kong'da özgürlükleri kısıtlayabilecek ulusal güvenlik yasasını kabul etmesinin ardından Cuma günü bu ülkeye ilişkin politikaları açıklayacağını duyurdu. Trump'ın kıdemli ekonomi danışmanı Larry Kudlow, CNBC'ye verdiği mülakatta Pekin'in ABD tarafından sorumlu tutulacağını söyledi.

Altın fiyatları, bu hafta küresel hisse senetlerinin koronavirüs pandemisinin bazı ekonomiler üzerindeki en kötü etkilerinin geride kalmış olabileceğine ilişkin iyimserlikle yükselmesine bağlı olarak bir miktar düşmesine karşın, üst üste ikinci ayı da kazançla geçmeye yöneldi. ABD'de işsizlik maaşı başvurularından halen yararlanmakta olanların sayısı, milyonlarca Amerikalının bu imkandan faydalanmak için geçen hafta başvuruda bulunmasına rağmen, salgın döneminde ilk kez düştü.

Spot altın, Perşembe günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra yüzde 0.1 tırmanarak Singapur saati ile 12:06'da ons başına 1,720.43 dolara ulaştı. Metal, geçen hafta yüzde 0.5 düştükten sonra bu hafta yüzde 0.8 geriledi. Fiyatlar Mayıs ayında yüzde 2 yükseldi ve üst üste ikinci ayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş Mayıs ayında yüzde 16 yükseldi ve yaklaşık dört yılın en büyük aylık kazancını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Platin üst üste ikinci ayda da yükselirken, paladyum atr arda üçüncü ayı kayıpla geçmeye yöneldi.

CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Beyaz Saray'ın açıklamasından önce tahviller ralli yaptı ve altın yükseldi. Bu durum önemli sayıda yatırımcının halen büyük ölçüde temkinli olduğunu işaret ediyor," dedi ve "Çin ve ABD şimdilerde birçok cephede mücadele ediyor. Bunların arasında Hong Kong'un statüsü, Kovid-19'un kaynağı ve Çin'in ABD ürünlerini satın alması gibi başlıklar yer alıyor. Anlaşmazlığın ekonomik yaptırımlara yol açması, zor durumdaki küresel ekonominin raydan çıkmasına neden olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, üst üste altıncı ayı da artışla geçirerek, 2017'den beri en uzun aylık kazanç serisini gerçekleştirdi.

*Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü sanal bir tartışma etkinliğine katılacak.