Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed fonları (Fed'in gösterge faizi) vadelilerinin negatif faiz olasılığını fiyatlaması ve yatırımcıların koronavirüs pandemisinin istihdamı vurduğunu teyit edecek yıkıcı ABD aylık tarım dışı istihdam verisini beklemeleri ile birlikte ons başına 1,700 dolar üzerinde kalarak haftalık kazanca yöneldi.

Altın Perşembe günü, traderların ABD merkez bankası Fed'in politika faizini sıfır seviyesinin altına düşürme olasılığını fiyatlamaya başlamasının ardından yükseldi. Gösterge faizi sıfır seviyesi yakınına düşüren Fed yetkilileri, şimdiye dek yaptıkları değerlendirmelerde negatif faiz seçeneğine hep soğuk bakmışlardı. Dolar Cuma günü değer kaybetti.

Altın 2020 yılında, yatırımcıların koronavirüs dolayısıyla ortaya çıkan kriz nedeniyle güvenli liman aramalarının etkisiyle güçlü yükseldi ve yedi yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü. Metal, tüm dünyada hükümetlerin virüsün yayılmasını önlemek için aldıkları kısıtlayıcı tedbirleri gevşetmeye başlamalarına karşın, merkez bankalarının teşviklere devam edeceği beklentisi, hükümetlerin yükümlülüklerini artırmaları ve zayıf para birimlerinden destek bulmaya devam ediyor. Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) varlıklar tarihinin en yüksek seviyesinde.

Spot altın, ABD ve Çin'in ticaret konusunda olumlu bir telefon görüşmesi yappmasına rağmen yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,721.26 dolara kadar çıktıktan sonra Londra saati ile 07:28'de 1,718.20 dolara geldi. Fiyatlar Perşembe günü yüzde 1.8 ile yaklaşık bir ayın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Altın, yoğun piyasa volatilitesi dönemlerinde talep gören ve faiz ödemesi olmayan bir varlık ve bu nedenle, ABD'de düşük borçlanma maliyetleri ve nagatif faiz dönemlerinde daha cazip bir yatırım aracı haline geliyor. Geçen ay, Bank of America Corp., metalin ons başına 3,000 dolara kadar çıkabileceği tahmininde bulunmuştu.

ABD'de Cuma günü TSİ 15:30'da açıklanacak olan verilerin, koronavirüsün yayılmasını önlemek için ekonominin kapanmasından dolayı, tarım dışı istihdamın Nisan ayında 22 milyon düştüğünü ve yaklaşık 10 yıldır yaratılan istihdamın ortadan kaltığını göstermesi bekleniyor. İstihdamdaki bu kayıp, 2007-2009 resesyon dönemindeki aylık istihdam düşüşünün 27 katı düzeyinde.