Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ticaret anlaşmazlığının artması ve yavaşlayan küresel büyümeye ilişkin endişelerle birlikte üst üste üçüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Çin, ABD'nin Çin ürünlerine ek tarife getirmeye hazırlanmasının ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında varılan mutabakatı çiğnediğini ve misillemede bulunabileceğini kaydederken, Trump Perşembe günü yaptığı açıklamada bir anlaşma olursa bunun kendi koşullarında olması gerektiğini söyledi. Tahvil yatırımcıları, tahvil getiri eğrisinin tersine dönmesinin bir küresel resesyon işareti olup olmadı konusunu tartışıyor. ABD'nin 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin iki yıllıkların faizinin altına düştüğü son beş durumun ardından resesyon meydana gelmişti.

Goldman Sachs Group Inc. emtia araştırma kürsel başkanı Jeffrey Currie'ye göre, halihazırda altı yılın en yüksek seviyesi yakınında seyreden altın, merkez bankalarının alımları ve altın destekli exchange traded fonlarına (ETF) gelen talebin etkisi ile kazançlarını sürdürmeye hazırlanıyor.

Spot altın yüzde 0.2 düşerek Singapur saati ile 11:51'de ons başına 1,520.41 dolara indi ve bu hafta yüzde 1.6 yükseldi. Fiyatlar Salı günü 1,535.11 dolar ile Nisan 213'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 düşerken, platin yüzde 0.3 değer kaybetti ve palladyum yatay seyretti.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Goldman'dan Currie, Perşembe günü Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Gelişen piyasalarda merkez bankaları altın alyor," dedi ve "Neden? Çünkü yaptırım riski, jeopolitik risk ve ticaret savaşı riskinden dolayı dolara sahip olmak istemiyorlar" dedi.

*Bloomberg'in altın traderları ve analistlerine dayandırdığı ankete göre, altında yükseliş bekleyenlerin sayısı düşüş bekleyenleri üst üste ikinci haftada da geniş bir farkla geçti.

*Altın destekli ETF SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları 41 milyar dolar ile Eylül 2016'dan bu yana en yüksek seviyesinde.