Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini Fed Başkanı Jerome Powell'ın Senato Bankacılık Komitesi'nde bugün yapacağı konuşmaya ve bu konuşmanın önceden yayımlanan metnine ve koronavirüs aşısının testlerinin umut verici ilk sonuçlarına çevirmeleri ile birlikte sakin seyretti.

Powell Pazartesi günü, ABD merkez bankasının elindeki tüm araçları kullanmayı taahhüt ettiğini ve gösterge faizin ekonomi tekrar yoluna girene kadar sıfır seviyesi yakınlarında tutulmasının beklendiğini kaydetti. Powell, Pazar günü verdiği mülakatta, ABD ekonomik toparlanmasının gelecek yılın sonuna kadar uzayabileceği ve toparlanmanın aşının bulunmasına bağlı olduğu uyarısında bulunmuştu.

Öte yandan, ABD'de Massachusetts merkezli biyoteknoloji firması Moderna Inc.'nin, üzerinde çalıştıkları Kovid-19 aşısının, 1. faz klinik deney aşamasında, insan vücudunda, Kovid-19'u geçiren kişilerin vücudundakine benzer bağışıklık sağladığını kaydetti. Bu açıklama, pandemi ile mücadele için küresel çabalara ilişkin umutların artmasına neden oldu. Asya piyasalarında işlem gören hisse senetleri, ABD hisselerinde Pazartesi görülen yükselişin ardından değer kazanırken, dolar düştü.

Spot altın fazla değişmeyerek Londra saati ile 07:33'te ons başına 1,731.73 dolarda kaldı. Metal Pazartesi günü 1,765.43 dolar ile Ekim 2012'den bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.4 yükselirken, platin yüzde 0.5 geriledi ve paladyum yüzde 2.1 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.

Singapur'da IG Asia piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Powell'ın Salı günü yapması beklenen konuşma Kovid-19'un ekonomi üzerindeki etkisine yönelik endişelerin yenilenmesine yol açabilir," dedi ve "Fed Başkanı ayrıca, daha fazla mali destek çağrısında bulunurken, merkez bankasının devam eden genişlemeci duruşunu da tekrarlayabilir. Tüm bunlar altını yukarı destekleyici unsurlar. Nasdaq'ın Çinli şirketlerin ilk halka arzlarını etkileyebilecek Borsaya kote kurallarını sıkılaştırması ABD-Çin ilişkilerini daha da kötüleştirebilir.

AxiCorp Ltd. baş piyasa stratejisti Stephen Innes, "Uzun vadeli altın pozisyonları için, merkez bankalarının bilançolarının hızlı bir şekilde buharlaşmayacak ve ABD ve Çin arasındaki ticari/siyasi gerilimin muhtemelen azalmayacak olmasından dolayı, aşının bulunması mutlak bir oyun değiştirici olmayabilir" dedi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, geliştirdiklerinde koronavirüs aşısını tüm dünyanın kullanımına sunacakları taahhüdünde bulundu.

*ABD Başkanı Donald Trump, hükümetin ciddi yan etkileri olabileceği uyarısına rağmen, koronavirüsün yayılması ile mücadelede kullanılmasını istediği sıtma ilacı "hidroksiklorokin"i kullanmakta olduğunu söyledi.

*San Francisco Fed'den iki ekonomistin hazırladığı rapora göre, ABD'de işsizlik muhtemelen önümüzdeki iki yıl boyunca yüksek kalacak.

*Nasdaq, bazı Çinli firmaların borsada kote edilmesini daha zor hale getirecek ilk halka arz için daha sıkı muhasebe standartları dahil yeni kuralları uygulamaya koymaya hazırlanıyor.

-Altın destekli borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in verilerine göre, üst üste 17'nci günde de yükselişini sürdürerek rekor seviyeye ulaştı.