Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları dolardaki yükselişle birlikte düştü. Ancak ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının arttığı bir ortamda, finans piyasalarının Washington'ın son gümrük tarife artırımına Pekin'in tepkisinin detaylarını beklemesi ile birlikte, yatırımcılar dikkatlerini güvenli liman alımlarının durumuna çevirdi.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin, müzakerelerin devamını planladıklarını vurgulayarak, Cuma günkü tartışmaların ardından ortamı yatıştırmak için ciddi çaba gösteriyor, ancak görüşmeleri yakından izleyen bazı kimseler, taraflar arasında güvenin azaldığını ve bunun da yakın zamanda anlaşmaya varılma olasılığını düşürdüğünü kaydediyorlar.

Son gelişmeler iki ülke arasındaki anlaşmazılığın artmasına neden oluyor ve durum, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve diğer bazı kuruluşların en kötü durum senaryosu dahilinde bu yılki küresel büyüme için tahminlerini 2008 finans krizinden bu yana en düşük seviyeye indirdiklerine benzer hale geliyor.

Spot altın, geçen hafta yüzde 0.5 yükseldikten sonra yüzde 0.2 düşerek Londra saati ile 07:40'ta ons başına 1,283.11 dolara indi

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

Kotak Securities analisti Madhavi Mehta, "Sadece altına değil, yen ve ABD tahvilleri gibi diğer güvenli liman niteliğindeki varlıklara da alım ilgisinin durgun olduğu görülüyor. Bu kısmen ABD-Çin ticaret gerginliğine ilişkin belirsizlikler yüzünden," dedi ve "Öte yandan, exchange traded fonlarından (ETF) çıkışlar ve Fed'in faiz indirimine gitme beklentisinin azalması da altın üzerinde baskı oluşturuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Commtrendz Risk Management Services direktörü Gnanasekar Thiagarajan ise, "Altının bu hafta dalgalı seyretmesi bekleniyor ve piyasa ticaret anlaşmazlığına ilişkin haber akışına bağımlı olacak" dedi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.7 düşerken, palladyum Cuma günü yüzde 4.5 yükseldikten sonra yüzde 1.3 düştü ve platin yüzde 1.8 geriledi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'li yetkililerin Pazartesi günü, Çin'den ithal edilen malların 300 milyar dolarlık kalan kısmına uygulanacak yüzde 25 ek gümrük vergisinin detaylarını açıklaması bekleniyor. Pekin yönetimi ise, Cuma günü ABD'nin 5,700'den fazla Çin ürününe başlattığı yüzde 25 oranında gümrük vergisinin ardından yapacağını açıkladığı misilleme üzerinde çalışıyor.

*Asya'da işlem gören hisse senetleri, ABD endeks vadeli kontratları ile birlikte düştü. Hong Kong piyasası Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalıydı.

*ABD'den tüketici fiyatları Nisan ayında beklenenden düşük arttı ve bu durum, Fed'in enflasyondaki durgun seyrin geçici olduğu yolundaki görüşünün sorgulanmasına neden oldu.

*Dört ticari kargo gemisine Pazar günü Birleşik Arap Emirlikleri kıyıları yakınında sabotaj düzenledi. Bu bölge dünyanın en önemli petrol geçiş rotasına oldukça yakın ve bu gelişme, ABD'nin İran üzerindeki baskısını artırması ile birlikte bölgede ortaya çıkan gerilimi daha da artırıyor.