Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(13:30'da güncellendi)

Altın fiyatları, Fed'in hisse senedi ve varlık fiyatlarının koronavirüsten dolayı ciddi darbe alabileceğini kaydetmesi ve ekonomik toparlanma sürecinin gelecek yılın sonuna kadar uzayabileceği uyarısının ardından yedi yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı. Palladyum sıçrama yaptı.

Altına yönelik güvenli liman alımları, yatırımcıların tüm büyük ekonomilerde işletmelerin yeniden açılmaya başlamasından cesaret bulmalarına karşın, kötü çıkan ekonomik verilerden ve yeni virüs vakalarına ilişkin korkulardan destek buluyor.

Altının son yükselişi, yoğun teşvik tedbirlerinin altın destekli Borsa fonlarını (ETF) rekor seviyelere yükseltmesi ile birlikte, fiyatların yakın zamanda tarihinin en yüksek seviyesini görmeye hazırlandığı yolundaki beklentileri güçlendiriyor. Piyasa ayrıca ABD'de faizi negatif bölgeye inebileceği spekülasyonundan ve ABD ile Çin arasında artan gerilimden de destek buluyor.

MineLife Pty kıdemli kaynak analisti Gavin Wendt, "Toparlanma muhtemelen, altının para arzındaki devasa artıştan faydalanmaya hazırlanması ile birlikte, iyimserlerin düşündüğünden daha fazla problemli olacak gibi" dedi.

Spot altın yükselişini beşinci güne taşıdı ve Ekim 2012'den beri en yüksek seviyesini gördü. Altın Londra saati ile 10.24'te yüzde 1 yukarıda ons başına 1,760.79 dolar seviyelerindeydi. Metal böylelikle bu yılın kazancını yüzde 16'ya yükseltti.

ABD merkez bankası Fed, Cuma günkü yılda iki kez yayımladığı finansal istikrar raporunda, ticari gayrimenkulün sağlık krizinin derinleşmesi durumunda en fazla darbe alan sektörlerden biri olabileceğini kaydetti. Diğer taraftan, Salı günü Senato Bankacılık Komitesi'nde konuşacak olan Fed Başkanı Jerome Powell, CBS'e verdiği mülakatta, ABD ekonomisinin tam toparlanmasının 2021 yılının sonuna uzayabileceğini ve bunun da aşının bulunmasına bağlı olduğunu söyledi.

Commerzbank AG analisti Carsten Fritsch, "Altının yeni rekor seviyeye ulaşması kolay bir yol olmayacak," dedi ve "Diğer sektörlerde altın talebi oldukça durgun, bu nedenle ETF alımlarına çok iş düşüyor. Ancak Çin ekonomisinin diğer taraflardaki potansiyel düşüşleri karşılayamayacak olmasından dolayı, büyümeye yönelik riskler devametmeli" şeklinde görüş bildirdi.

Daha ziyade sanayi uygulamalarında kullanılan diğer değerli metaller de Pazartesi günü değer kazandı. Çin'de konut fiyat artışı geçen ay hızlandı ve bu durum, dünyanın en fazla metal kullanan ülkesinde ekonominin pandemi sonrası kademli olatak toparlandığını işaret ediyor. Çin öte ynadan büyük altyapı projelerinin tekrar canlandırılmasına ilişkin yol haritasını da açıkladı.

Spot paladyum ise yüzde 8.3 yükselerek 25 Mart'tan beri en büyük yükselişini gerçekleştirdikten sonra yüzde 3.8 yukarıda ons başına 1,954 dolar seviyesindeydi. Impala Holdings Ltd.'nin personelden bazılarının Kovid-19 testlerinin pozitif çıkmasının ardından madenlerden birini kapaması ile birlikte, Güney Afrika kaynaklı arza ilişkin endişeler de paladyuma destek sağladı.

Platin yüzde 3.2 yükselirken, gümüş yüzde 4.1 değer kazandı.

(13:30'da güncellendi)