Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Orta Doğu'da artan gerginliğin güvenli liman niteliğindeki alımları getirmesi ve Goldman Sachs Group Inc.'nin altının krize karşı petrolden daha etkili hedge olanağı sağladığını kaydetmesinin ardından altı yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. Palladyum yükselişini sürdürerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Altın, Tahran yönetiminin General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından uranyum zenginleştirmede artık sınırlara uymayacağını açıklaması sonrası ons başına 1,600 dolara yaklaştı. Buna ek olarak, ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın ABD'ye karşı misillemede bulunması durumunda bu ülkeyi "orantısız bir güç" ile vurmaya hazır olduklarını söyledi.

Sydney'de MineLife Pty kıdemli kaynak analisti Gavin Wendt, "Altın 2020 yılına güçlü bir ivme ile girdi," dedi ve "ABD-Çin ticaret görüşmelerine ilişkin belirsizlikler ve İran konusunda artan güvenlik endişeleri dikkate alındığında, altının rallisi sürpriz değil" değerlendirmesinde bulundu.

Altın geçen yıl zayıf dolar, düşük reel faizler ve ABD-Çin ticaret savaşının küresel büyümeyi olumsuz etkilemesi dolayısıyla 2010'dan bu yana en güçlü yıllık yükselişini gerçekleştirdikten sonra bu seyrine devam ediyor. İranlı general Süleymani'nin drone saldırısı ile öldürmesinden kaynaklanan gerilim artacak gibi görünüyor ve bu durum risk iştahının azalmasına yol açarken, güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi güçlendiriyor. Goldman analistleri, bu safhada geniş bir potansiyel senaryo yelpazesi olduğu konusunda uyarıda bulunurken, altının petrolden daha iyi bir yatırım olabileceğine dikkat çekti.

Aralarında Jeffrey Currie ve Damien Courvalin'in bulunduğu Goldman analistleri, "Tarih, sonuçların büyük kısmı dikkate alındığında, altının muhtemelen mevcut seviyelerin çok ötesine ralli yapabileceğini gösteriyor," dedi ve " Bu durum bizim uzun altın pozisyonunun bu gibi jeopolitik risklere karşı daha iyi bir hedge olduğunu gösteren önceki araştırmamızla uyumlu" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın yüzde 2.3 yükselerek ons başına 1,588.13 dolar ile Nisan 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra Singapur saati ile 11:47'de 1,579.13 dolara geldi. Vadeli altın kontratları ise yüzde 2.5 yükselişle 1,590.90 dolara kadar çıktı. Palladyum yüzde 1.5 sıçrayarak ons başına 2,019.73 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görürken, gümüş ve platin de değer kazandı.

Altını destekleyen diğer faktörler

Altını destekleyen diğer başka faktörler de var. MineLife’tan Wendt'e göre, Fed muhtemelen önümüzdeki altı aylık dönemde faiz artırımına gitmeyecek ve bu durum ABD dolarındaki yükselişlere sınır çekecek. Wendt, her iki durumun da altın için "aşırı" olumlu olduğunu sözlerine ekledi.

Altın madencilik şirketlerinin hisseleri değer kazandı. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd. Sydney'deki işlemlerde yüzde 4 kadar yükselirken, Northern Star Resources Ltd. yüzde 2.4 ve Evolution Mining Ltd. yüzde 7.5 kadar prim yaptı.

Oalladyum da güvenli liman niteliğindeki varlıklara ilişkin talepten faydalandı. Bu metal ayrıca kendi temel göstergelerinden de destek buluyor. Otomobillerin çevre kirliliğini önleyen parçalarının üretiminde kullanılan bu metalde, emisyon strandartlarının sıkılaştırılmasından dolayı talebin artması ile birlikte önümüzdeki birkaç yıl boyunca piyasada açık olması bekleniyor.

Pepperstone Ltd. araştırma stratejisti Sean MacLean, "Palladyum, altın gibi, son iki hafta boyunca istikrarlı biçimde yükseldi ve ABD ve Tahran arasındaki anlaşmazlık bunu desteklemiş görünüyor," dedi ve "Palladyuma yönelik talep arzdan daha hızlı artıyor. Bu nedenle, uzun vadeli trend yukarı yönlü" şeklinde görüş bildirdi.