Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, küresel ekonomilerin yeniden açılmasının getirdiği iyimserliğin Asya hisse senetlerinin çoğunu desteklemesin, Pekin ve Washington arasındaki artan gerginliğe ilişkin endişelere ağır basması sonrası düştü.

Japonya'da Topix Endeksi ve Sydney hisse senetleri yükselirken, Standard & Poor's 500 (E&P 500) endeks vadeli kontratları hafifçe tırmandı. Japonya hükümeti Pazartesi günü, Tokyo ve çevresindeki kısıtlamaları kaldırarak ülke çapındaki olağanüstü hal durumunu sonlandırmaya hazırlanıyor. Avustralya'da Pazartesi günü daha fazla çocuk okula dönerken, İtalya'nın koronavirüsten en çok etkilenen kuzey bölgesinden ilk kez ölüm haberi gelmedi.

Öte yandan, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki gerilim, Hong Kong'da kargaşanın yeniden artmasının zaten soğuk olan ABD-Çin ilişkisini daha da bozma tehdidi getirmesi ile birlikte güçlenmeye devam ediyor. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD'nin Çin'i değiştirme "hüsnükuruntusunu" bırakması gerektiğini söyledi ve Amerika'da bazılarının ilişkileri "yeni bir Soğuk Savaşa" itmekte olduğu uyarısında bulundu.

Öte yandan, Çin'in yıllık politika belgelerini inceleyen ekonomistler, Pekin'in koronavirüs pandemisinin küresel etkilerinin ciddi bir şekilde bozulma tehlikesine karşılık teşvik tedbirlerini yedekte tutmakta olduğu sonucuna vardı.

Spot altın yüzde 0.6 düşerek Sydney saati ile 15:56'da ons başına 1,724.74 dolara geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "Risk primi, ülkelerin virüsten dolayı uygulamaya koydukları kısıtlamaları kaldırmaya başlamaları ile birlikte hafifçe azalıyor," dedi ve "Dünya ekonomileri tecrit durumundan çıktıkları zaman, bu durum, ekonomik faaliyete ilişkin yatırımcıların korkularını bir miktar azaltacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "ABD'deki ralli piyasaları yakından etkiledi," dedi ve "Buoldukça güçlü bir dönüştü ve bu U dönüşü bugün işlemlere yansıyor görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1.4 düşerken, platin ve paladyum yüzde 1 geriledi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Başkanı Donald Trump, okulların mümkün olduğunca çabuk açılması gerektiğini söylerken, ülkede virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 100,000 seviyesine yaklaştı.

*ABD, vaka sayısının ikinci en yüksek seviyesine ulaştığı Brezilya'dan ülkeye seyahatlerin bazılarını kısıtlayacak.

*Wang Pazar günü Pekin'de düzenlenen Ulusal Halk Kongresi oturumları sırasında gerçekleştirdiği yıllık basın toplantısında, "Çin'in ABD'yi değiştirme ya da ikame etme niyeti yok. Çin'in değiştirmek ABD'nin hüsnükuruntusu" dedi.

*ABD, İngiltere ve bazı Asya ülkelerinde piyasalar tatil dolayısıyla kapalı.

*ABD'de Perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak ve Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü sanal bir tartışma etkinliğine katılacak.