Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Orta Doğu'da artan gerilimin dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasında şiddetlenen ticaret savaşına ağır basmasının ardından Nisan başından bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.8 kadar yükseldi ve bu hafta şu ana kadar yüzde 2.3 değer kazandı. Suudi Arabistan Perşembe günü, İran'ı bu hafta petrol pompa istasyonlarına drone saldırısı düzenlemekle suçladı. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre,  ABD Başkanı Donald Trump, ABD'yi İran ile savaşa çekme konusunda temkinli, ancak yönetimde İran'a nasıl yaklaşılacağı konusunda fikirler bölünmüş durumda.

Petrol tankerlerine ve petrol pompa istasyonlarına son dönemde gerçekleştirilen saldırılar, büyük bir savaşın Orta Doğu'da ham petrol akışına ne denli zarar verebileceğini gösterdi. Yılın başlarında fiyatların yönünü belirleyen en büyük etken olan Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntıları, Orta Doğu'daki gerginliklerin ardından biraz geri plana düştü. Ancak grubun bu haftasonu Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenleyeceği toplantı, arz kısıntılarının süresinin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin işaretler görebilmek için yakından izlenecek. Talep tarafında ise, ABD ile Çin arasında şiddetlenen ticaret savaşı küresel büyüme görünümünü olumsuz etkiliyor.

Seul'de Kiwoom Securities Co. analisti Ahn Yea Ha, "Petrol fiyatları, Körfez'de artan tansiyondan dolayı ortaya çıkan arz aksaklıklarına pozitif tepki veriyor," dedi ve "Arz korkuları muhtemelen, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarına ilişkin yaklaşımı daha belirgin hale gelene dek ticaret savaşından gelen talep endişelerine ağır basacak" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 23 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek Singapur saati ile 12:11'de varil başına 63.10 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü yüzde 1.4 yükseldi ve 10 Mayıs'tan bu yana yüzde 2.3 değer kazanarak 5 Nisan haftasından bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günü yüzde 1.2 yukarıda kapandıktan sonra 18 sent ya da yüzde 0.3 yükselerek varil başına 72.80 dolara ulaştı. Kontrat bu hafta yüzde 3.1 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 9.53 dolar primli işlem gördü.