Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü Jackson Hole'da düzenlenecek yıllık sempozyumda yapacağı kritik konuşmayı beklemeleri ve diğer Fed yetkililerinin para politikasına ilişkin yorumlarını değerlendirmeleri ile birlikte son bir ayın ilk haftalık kaybına hazırlanıyor.

Fed'den 3 politika yapıcısı son dönemde yaptıkları konuşmalarda ABD ekonomisinin daha düşük faize ihtiyaç duyduğu yolundaki görüşlere tepki göstererek seslerini yükselttiler ve diğer bir Fed politika yapıcısı, "zorunda kalmadıkça" ilave adım atılmasından kaçınmak istediğini söyledi. Bu durum, faiz indirimini savunan politika yapıcılar ile keskin bir tartışmanın olabileceği beklentilerini artırdı.

Öte yandan, Bloomberg'in trader ve analistlere dayandırdığı haftalık anketine göre, altın boğaları son üç haftada ilk kez altın ayılarına karşı çoğunluğu kaybetti.

Spot altın yüzde 0.2 düşerek Singapur saati ile 11:59'da ons başına 1,494.71 dolara geriledi ve bu hafta yüzde 1.3 düşerek üç hafta süren yükselişini sonlandırmaya yöneldi. Fiyatlar 13 Ağustos'ta 1,535.11 dolara kadar çıkarak Nisan 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi ve bu hafta yüzde 0.3 tırmandı.

Kotak Securities analisti Madhavi Mehta, hazırladığı notta, "Altın fiyatları, göreceli olarak sakin seyreden hisse senedi piyasaları ve dolara bağlı olarak düşebilir," dedi ve "Ticaret ve büyü merkez bankalarının para politikaları konusunda daha fazla açıklık olmalı. FEd tutanakları ve Fed yetkililerinden gelen yorumlar para politikasına ilişkin bir miktar belirsizlik yarattı ve Fed Başkanı Powell'ın bugünkü konuşması Fed'in duruşuna ilişkin daha fazla açıklık için dikkatle izlenecek ve bu konuşma doları ve genel risk bekleyişlerini etkileyebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş bu hafta yüzde 0.6 düşerken, platin haftalık bazda yüzde 1.2 arttı ve palladyum üs üste üçüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Yatırımcılar, küresel faizleri yeni dip seviyelere düşüren ve ABD Hazine tahvil piyasasını parasal genişleme döneminden bu yana en iyi performansını göstermeye yönelten epik tahvil rallisini sorgulamaya başlıyor.

*Euro Bölgesi devlet tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası'nın yatırımcıların kurumun enflasyonu yükseltme yeteneğine güvenlerini kaybettiklerine ilişkin endişelerini dile getirmesinin ardından düştü.

*Almanya'da imalatçılar, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin resesyona yöneldiği yolundaki endişeleri güçlendiriyor.