Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Altın, Fed'in bu yıl faiz indirimi uygulayacağına ilişkin işaretler üzerine yükselirken, Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimlerin artması güvenli liman talebini artırdı.

Külçe, ABD'li politika yapıcıların güvercin açıklamalarına ağırlık vermesiyle Pazartesi gününü yüzde 1 yükselişle kapattı. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, yüksek faiz oranlarının ekonomiyi daha da yavaşlatmasını ve enflasyonu merkez bankasının yüzde 2 hedefine doğru soğutmasını beklediğini söylerken, New York Fed Başkanı John Williams faiz indirimleri olacağını ancak ne zaman olacağına dair kararın faiz indirimlerine bağlı olacağını söyledi.

Yatırımcılar aynı zamanda İsrail'in Gazze'deki çatışmayı sona erdirmek için Hamas tarafından desteklenen ateşkes teklifini reddetmesiyle Orta Doğu'da altının liman statüsünü artıran en son gelişmeleri de izliyorlardı.

Altın bu yıl yüzde 13 değer kazandı ve inatçı enflasyon göstergelerinin ABD merkez bankasının faiz oranlarını ne zaman düşüreceği konusundaki belirsizliği artırmasına rağmen Nisan ayında art arda tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. Geçen hafta Hazine tahvili piyasasının yılın en kötü ayını Nisan ayında kaydetmesiyle birlikte, daha yüksek getiriler de olumsuz rüzgarları artırdı.

Spot altın Singapur saati ile 08:46'da yüzde 0,2 artışla ons başına 2.327,35 dolara yükseldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi pek değişmedi. Gümüş değer kaybederken paladyum ve platin yükseldi.