Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları koronavirüs aşılarına yönelik haber akışının risk iştahını desteklemesiyle iki haftanın zirvesinden geriledi.

Salı günü 1.875 dolar seviyesini gören spot altının onsu 1.860 doların altına kadar gevşedi.

İlk kez pazartesi günü İngiltere’de uygulanmaya başlayan Pfizer-BioNTech Kovid-19 aşısına ABD’den de onay sinyali geldi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA aşının güvenli ve etkili olduğunu, aşının uygulanmasının ardından yaklaşık 10 gün sonra güçlü bir koruma sağladığını açıkladı. FDA perşembe günü aşıya nihai onayı vermek üzere toplanacak.

Soğutucu ünitelere daha az bağımlı ve ucuz olması sebebiyle daha yaygın kullanılması beklenen Oxford-AstraZeneca aşısının deney sonuçları tıp dergisi Lancet’te paylaşıldı. Deneyler aşının etkinliğini teyit etse de 55 yaş üstünde enfekte sayısının az olması sebebiyle aşının bu yaş gurubunda etkinliği test edilemedi. Oxford-AstraZeneca aşısı ilk dozda yüzde 90, tam dozda ise yüzde 62 gibi iki farklı etkinlik oranına ulaştığı için eleştirilmişti.

ABD'de 916 milyar dolarlık teşvik paketi teklifi

Aşı tarafında gelişmeler hızlanırken altın yatırımcıları ABD'den gelen teşvik paketi haberlerini de fiyatladı.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin 916 milyar dolarlık yeni teşvik paketini ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye sunarak seçim gününden bu yana ilk kez teşvik paketi yönünde adım atmış oldu. Mnuchin, paketinin yerel yönetimlere yardım ve işletmeler, üniversiteler için iflas koruma önlemleri içerdiğini açıkladı. Senato’da devam eden 908 milyar dolarlık teşvik önerisi görüşmelerinde Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında anlaşmazlık noktalarını da yerel yönetimlere yardım ve iflas koruma oluşturuyordu.

"ABD'de seçimlerin tamamlanması ve aşı çalışmalarında kaydedilen aşama dikkate alındığında merkez bankaları kitlesel aşılama ve teşviklerin etkilerini acil bir perspektifle değerlendirmeyecektir. Düşük getiri ve negatif reel faizler bir süre daha devam edeceğinden bu durum altını uzun vadede destekleyecek" Philip Futures Pte Kıdemli Emtia Müdürü Avtar Sandu