Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), sıkılaşma patikasında faiz artırım hızını düşürdü. Banka Mayıs toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artırma kararı aldı.

Banka, gecelik mevduat faizini yüzde 3,25'e yükseltti. Politika faizi ise yüzde 3,50'den yüzde 3,75'e çıkarıldı. Gecelik borç verme oranı ise yüzde 4 seviyesine yükseltildi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi faiz oranlarının 25 baz puan yükseltilmesi yönündeydi.

Banka faiz artış hızını düşürürken, artışlara devam sinyali de verdi. AMB'nin karar metninde “Gelecekteki kararlar politika faizinin yeteri kadar kısıtlayıcı seviyelere yükselmesine yardımcı olacak” denildi.

Metinde “ECB Yönetim Konseyi faiz seviyesi ve kısıtlayıcı seviyede kalma süresini belirlemede veriye bağlı yaklaşımını sürdürecek” denildi

APP kapsamında yeniden alımlar duracak

Bankanın karar metninde bilançoya ilişkin kritik açıklamalar da yer aldı. Metinde Temmuz ayında APP kapsamındaki yeniden alımların Temmuz'da durdurulmasının öngörüldüğü açıklandı. Banka söz konusu portföyün ölçülü ve tahmin edilebilir hızda azaltılacağını söyledi.

AMB, bilançoda Haziran 2023 sonuna kadar aylık ortalama 15 milyar euro azalmanın devam edeceğini de ifade etti.

Lagarde'dan mesajlar

Kararın açıklanmasını takiben AMB Başkanı Christine Lagarde, gazetecilerin sorularını yanıtlamak için kameraların karşısına geçti.

Lagarde'ın basın toplantısında öne çıkan mesajlar şunlar oldu:

Hane halkı talebinin zayıf kalması olası.

Ekonomide sektörler arasında ayrışma var. Endüstri sektörlerinin görünümü kötüleşiyor. Hizmetler sektörü ise daha güçlü toparlanıyor.

Hane halkı gelirleri güçlü istihdam piyasasından olumlu etki görüyor.

Fiyat baskıları güçlü kaldı. Enerji ve tedarik sıkıntıları hâlâ enflasyona yol açıyor. Ücret baskıları daha da güçlendi.

Yeniden gündeme gelen piyasa tansiyonu büyüme için aşağı yönlü risk oluşturabilir.

Enflasyon görünümü hâlâ yukarı yönlü risk taşıyor. Son ücret anlaşmaları enflasyona yukarı yönlü risklerin eklenmesine neden oldu.

Euro Bölgesi bankacılık sektörü sağlam olduğunu gösterdi. Son araştırmalar ise bankaların kredilerinin daha da zayıflayacağına işaret ediyor.

AMB Yönetim Konseyi'ndeki atmosfer kararlı bir havayı yansıtıyordu. Herkes faizlerin artırılmasının gerekli olduğunu düşünüyordu. Oldukça açık ki AMB faiz artışlarına ara vermiyor. Karar neredeyse oybirliğiyle alındı. Bazı üyeler 50 baz puan artışın uygun olduğu önerisini dile getirdiler.

AMB'nin sıkılaşma süreci bir yolculuk, henüz yolun sonunda değiliz. Yeteri kadar sıkılaştırıcı seviye için sihirli bir rakamımız yok, bu seviyeye ulaştığımızda onu göreceğiz.

Fed'i izliyoruz ama AMB bağımsız bir merkez bankası.

Faiz indirimleriyle ilgili bir taahhütte bulunmuyoruz.