Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası pandeminin etkilerinin kıta üzerinde yeniden güçlü şekilde hissedildiği ve euronun dolar karşısında değerlendiği bir süreçte kritik bir toplantıya hazırlanıyor.

Yatırımcılar daha önce Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde'ın verdiği sinyaller doğrultusunda nasıl bir teşvik kararı çıkacağına odaklanırken, aşırı değerlenen euroya ilişkin Lagarde'ın vereceği mesajlar da yakından takip edilecek.

İşte AMB'nin yılın son toplantısı öncesinde bilmeniz gerekenler

Euro yılın en yüksek seviyelerinde

Euro, dolar karşısında değer kazanarak yılın en yüksek seviyelerinde seyrediyor. Kasım ayındaki seçim belirsizlikleriyle birlikte dolar zayıflamış, euroya olan talep ise artmıştı. Fakat Başkan Lagarde daha önce yaptığı açıklamalarda da güçlenen Euro’nun teşvik paketlerinin etkisini azalttığını belirtmişti.

Lagarde'ın Eylül ayındaki temkinli yorumları eurodaki yükselişi durduramamıştı. AMB başekonomisti Philip Lane ise Lagarde sonrasında tonu biraz daha sertleştirerek bu yıl euroda görülen güçlenmenin enflasyon görünümünü bozduğunu vurgulamıştı.

Lagarde, euroda bu yıl görülen sıçramanın ithalat maliyetlerini düşürerek enflasyon üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturmasının ardından, yetkililerin kur konusunda "çok dikkatli" olduğunu da söylemişti.

Euro, dolar karşısında bu yıl yüzde 7’den fazla değer kazanarak 1,2089 seviyesine kadar yükseldi.

Lagarde son toplantıda teşvik sinyali verirken, teşvik tartışması devam etti

AMB Başkanı Lagarde bankanın son toplantısında güçlü bir yönlendirmeyle teşvik sinyali verirken, farklı açıklamalarla teşvik tartışması sürdü.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel, piyasa beklentilerini aşan, büyük bir teşvik paketi açıklamak yerine bankanın mevcut finansal koşulları korumaya odaklanması gerektiğini belirtti.

AMB Yönetim Konseyi’nin faiz kararından yaklaşık bir hafta önce konuşan Schnabel, pandemiye karşı desteklerin beklenenden uzun soluklu olacağını öngörerek, “Bu bizim politika kararlarımızı yansıtmalı” değerlendirmesini yaptı.

Lagarde: Mali teşvik paketinin hemen uygulanması gerekiyor

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, 19 Kasım’da Avrupa parlamentosunda yaptığı konuşmada, ülkelerin mali yardım önlemlerini son dakikaya bırakmamaları çağrısında bulunmuştu.

“Euro bölgesi ekonomisini vuran ilk dalgaya karşı güçlü ve hızlı bir şekilde cevap verdik. Krizin şu anki aşamasına da aynı yaklaşım ve kararlılıkla cevap vereceğiz.” diyen Lagarde, zayıf talebin mali teşviklerin devamına ihtiyaç duyulduğunun işareti olduğunu vurgulamıştı.

Lagarde: PEPP ve TLTRO ana araçlar olmaya devam edecek

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde 11 Kasım’daki bir video konferansta, acil tahvil alım programı ile bankalara sağlanan uzun vadeli kredilerin, Euro Bölgesi ekonomisini desteklemede kullanılmaya devam edeceğini söyledi.

“Tüm seçenekler masada olmakla birlikte, pandemi acil alım programı (PEPP) ve hedefli uzun vadeli refinansman operasyonları (TLTRO) mevcut ortamda etkinliklerini ispatlamış ve dinamik bir şekilde pandeminin seyrine göre ayarlanabilir durumda” diyen Lagarde, “Bu nedenle para politikamızın ayarlanmasında ana araçlar olmaya devam etmeleri muhtemel” değerlendirmesini yaptı.

PEPP ve TLTRO Nedir?

AMB, Mart ayında pandeminin neden olduğu yıkıcı ekonomik koşullar ile mücadele etmek için 750 milyon euro değerinde Pandemi Acil Satın Alma Programı’nı (PEPP) duyurmuştu. Haziran ayında 600 milyar euro tutarında genişletilen paketin 2021’in Haziran ayına kadar uygulanacağı öngörülüyordu.

Uzun Dönem Güdümlü Refinansman Operasyonu III (TLTRO III) ise bankalara uzun dönemli krediler sağlayarak daha fazla borç vermeye teşvik etmek için oluşturuldu. Pandemi öncesinde başlayan programın üçüncü ayağı ise pandemiyle uyumlu bir hale getirilerek uygulanmaya başlandı.

Buna göre, TLTRO III kapsamında bankalar şirketlere ve tüketicilere verdikleri kredilerin yüzde 50’si oranında borçlanabilecekler. Bu Oran TLTRO II kapsamında yüzde 30 seviyesindeydi.

TLTRO III’de pandemi destekleri kapsamında tüm bankalar için 24 Haziran 2020 ve 23 Haziran 2021 arasındaki tüm operasyonların faizleri ortalama faizin 25 baz puan düşüğünde olacak.

Özet olarak TLTRO III bankaların borç verme kapasitelerini artırmayı ve bankalara finansal destek sağlayarak pandemi sürecini atlatmalarını amaçlıyor.

Bugünkü toplantıda ne bekleniyor?

PEPP ve TLTRO III programlarının 2021’in sonuna kadar 6 ay uzatılması bekleniyor fakat 9 aylık ya da 12 aylık bir uzatma da seçenekler arasında.

PEPP’in toplam destek tutarının 1,35 trilyondan 1,8 trilyona çıkarılacağı ve böylece merkez bankasının yeteri kadar varlık alımı gerçekleştirerek 2021 yılının sonuna kadar mali desteğini sürdüreceği düşünülüyor.

Yönetim Konseyinin de TLTRO III kapsamındaki indirimli faiz oranlarını 6 ay daha uzatarak 2021’in sonuna kadar devam ettirmesi bekleniyor. Böylece bankaların karlılıkları da göz önünde bulundurularak şirketlere kredi vermesi teşvik edilecek.