Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, bankanın Euro Bölgesi'ndeki finansal maliyetleri belirli bir seviyede tutmak için kullanacağı aracın bir süredir yüksek seyreden enflasyonla mücadeleye engel olmaması gerektiğini belirtti.

Çevrimiçi bir etkinlikte konuşan Guindos, “Rekor seviyelerde olan enflasyon önümüzdeki aylarda yüzde 8 üzerinde kalmaya devam edecek ve yaz sonrası yavaşlamaya başlayacak. Eylül ayında yapılması planlanan faiz artışı enflasyon beklentilerinin nasıl şekilleneceği konusunda ipucu verecek” dedi.

AMB Euro Bölgesi'nde tahvil getirilerinde yaşanan temelsiz olarak nitelediği artışlarla mücadele edecek bir araç çıkarma çalışmalarını hızlandırdığını açıklamıştı. Guindos da yeni aracın detaylarının AMB Yönetim Konseyi’nde görüşülmediğini fakat buna bağlı olacak herhangi bir durumun tartışılacağını söyledi.

"Enflasyonu yüzde 2 seviyesine çekmek için gerekeni yapacağız"

Guindos ile birlikte AMB Yönetim Konseyi Üyesi Francois Villeroy de Galhau da enflasyonla mücadeleye vurgu yaptı.

“Enflasyon 2024 yılında yüzde 2 seviyesine dönmeli” diyen Villeroy, “Bu sadece bir öngörü değil aynı zamanda AMB ve Fransa Merkez Bankası’nın bir taahhüdü. Gerekeni yapacağız” ifadelerini kullandı.

Fransız RTL radyosuna konuşan Villeroy, “Fiyat istikrarını sağlamak bizim sorumluluk alanımıza giriyor. Yeterince enflasyon olmadığında negatif faiz ve varlık alımı gibi olağanüstü önlemlerle hızlandırma yoluna gitmiştik. Şimdi de ayağımızı gazdan çekerek para politikasını normalleştireceğiz. Bu da faizlerin kademeli olarak daha normal seviyelere çekilmesi demek” değerlendirmesinde bulundu

Yeni kriz aracının eski AMB Başkanı Mario Draghi tarafından çıkarılan araçtan farklı olacağı, parasal sıkılaşmanın bankalar için pozitif bir etki yaratacağı fakat sorunlu kredilerin daha yüksek faizlere neden olarak bankaların kredi verirken daha ihtiyatlı davranmasının ve yeterli sermaye ayırmasının hedeflendiği belirtiliyor.