Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avustralya'da enflasyon üçüncü çeyrekte inşaat ve doğalgaz fiyatlarının tırmanmasıyla 32 yılın zirvesine yükselerek merkez bankasının tekrar yüksek oranlı faiz artırımlarına başlayacağı fiyatlamalarını artırdı.

Avustralya'da tüketici fiyatları Eylül'de sona eren çeyrek dönemde yüzde yüzde 1,8 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın yüzde 1,6 olacağı yönündeydi.

Yıllık enflasyon ise yüzde 6,1'den yüzde 7,3'e yükselerek 1990'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü ve çalışan ücretlerindeki artışın yaklaşık üç katına yükseldi.

Yakından takip edilen çekirdek enflasyon çeyrek dönemde yüzde 1,8 yükselerek yıllık bazda yükselişi yüzde 6,1'e taşıdı. Piyasa beklentisi yıllık yükselişin yüzde 5,5 olacağı yönündeydi.

Avustralya Merkez Bankası (RBA) art arda dört kez 50 baz puan büyüklüğünde faiz artırmasının ardından bu ay faiz artırımlarının hızını yavaşlatarak 25 baz puan artırıma gitmiş ve piyasaları şaşırtmıştı.

Twitter'da satın almanın tamamlanması durumunda çalışanların önemli kısmını çıkaracağını iddia ederek anlaşmayı yokuşa sürdüğü yönündeki iddialarla karşı karşıya kalan Elon Musk'ın Twitter anlaşmasını Cuma günü sonlandırmayı planladığı belirtildi.

Bloomberg'in haberine göre Tesla'nın patronu Elon Musk, Pazartesi günü anlaşmanın finansmanı tarafında yer alan bankacılarla yaptığı video konferansta anlaşmayı Cuma günü tamamlamayı planladığını belirtti.

Anlaşma için 13 milyar dolarlık finansman sağlayan bankaların nihai anlaşmayı son aşamaya taşıdığı ve Musk'ın nakit transferi yapmadan önce son adımlar olan anlaşmanın imzalanması sürecine gelindiğini belirtildi.

Haberin üzerine Twitter hisselerinde hızlı artış kaydedildi.

Musk'ın işten çıkarma planı soru işareti yaratmıştı

Geçen hafta basına yansıyan işten çıkarma planı Musk'ın Twitter yöneticilerini anlaşmadan çekilmeye zorladığı şeklinde yorumlanmıştı.

Washington Post'un haberine göre, Elon Musk, potansiyel yatırımcılara sosyal medya şirketini devralma anlaşmasının bir parçası olarak Twitter personelinin yaklaşık yüzde 75'ini işten çıkarmayı planladığını söyledi.

Görüşmelere ve belgelere atıfta bulunulan Washington Post'un haberine göre, şirketin sahibi kim olursa olsun önümüzdeki aylarda işten çıkarmalar bekleniyordu. Şirket, Temmuz ayında, işe alımları önemli ölçüde yavaşlattığını söylemişti.

Elon Musk, 8 Temmuz'da birden çok hükmünün ihlalini gerekçe göstererek, Twitter'ı satın alma anlaşmasını feshettiğini bildirmişti. Musk'ın avukatları, SEC'e yapılan bildirimde, Twitter'ın, şirketin iş performansı için önemli olan platformdaki sahte veya spam hesaplarla ilgili birden fazla bilgi talebine yanıt vermediğini veya yanıtlamayı reddettiğini belirtmişlerdi.

Twitter ise anlaşmayı feshettiği için Musk'a dava açmıştı ve davanın 17 Ekim'de görülmeye başlanması bekleniyordu.

Ancak Musk, davalı olduğu sosyal medya şirketi Twitter'a 44 milyar dolarlık satın alma anlaşmasının tamamlanması için mektup göndererek, ilk fiyattan yeniden teklif vermişti.