Advertisement
HABERLER ABONE OL

AMB yüzde 2'lik hedefin oldukça üzerinde seyreden enflasyonu kontrol altına almak için daha agresif hareket edebilir. Goldman, Morgan Stanley ve ING ekonomistleri bu görüşü paylaştı.

Birçok kurum AMB yetkililerinin 2023'ün ilk 2 toplantısında 50'şer baz puanlık artış yapmasını bekliyor. Başkan Christine Lagarde'ın şahin söylemleri sonrası TS Lombard faiz artırımlarının gideceği nihai nokta için beklentisini yüzde 4'e çıkardı.

AMB enflasyonun 1,5 yılda ilk kez yavaşlamasıyla dünkü toplantıda faiz artış hızını yavaşlatarak 50 baz puanlık artış yapmıştı.

Kurumların görüşleri şöyle;

Goldman Sachs

Dünkü toplantı Şubat'ta 75 baz puanlık faiz artış görüşümüzü teyit eder nitelikte. Mart ayı için beklentimizi 25'ten 50 baz puana yükselttik, Mayıs tahminimiz 25 baz puan, terminal faiz beklentimizi ise değişmeyerek yüzde 3,25'te koruyoruz.

Morgan Stanley

AMB dün faiz artış hızını yavaşlattı. Şubat'ta da 50 baz puanla devam edebileceği sinyalini verdi. Mart 2023'te ek 50 baz puanlık artış bekliyoruz, Mayıs ayında ise 25 baz puanla devam edebilir.

Credit Suisse

Faizin 2023'ün ortasında yüzde 3,5 olmasını bekliyoruz. Önceki tahminimiz yüzde 3'tü. Şubat, Mart, Mayıs ve Haziran'da sırasıyla 50, 50, ve 25'er baz puanlık artış bekliyoruz

Societe Generale

2023'ün ilk yarısında bankanın artışlara devam etmesini, 2 kez 50'şer baz puanlık ardından 3. toplantıda 25'er baz puanlık artış bekliyoruz.

Çekirdek enflasyon hedefe ulaşmadan bankanın duraksamasını veya kısıtlayıcı politika duruşunu terk etmesini beklemiyoruz.

Rabobank

Şubat'ta 50 baz puanlık beklentimize yönelik yukarı yönlü riskler var, gelecek 2 toplantıda 25'er baz puanlık artış bekliyoruz.

TD

Şubat ve Mart aylarında 50 baz puan artış bekliyoruz, Mayıs'ta da bu miktarlı artış olabilir. Haziran'da 25 baz puanla son kez artış bekliyoruz.

ING

Gelecek yılın ilk çeyreğinde 100 baz puanlık artış bekliyoruz. İkici çeyrekte de 50 baz puanlık son bir artış ihtimali dışlanamaz.

ABN Amro

Şubat için tahminimizi 25 baz puandan 50 baz puana yükselttik. Mart beklentimizi 25 baz puan artış olarak koruyoruz.

TS Lombard

Mart ayında mevduat faizinin yüzde 3'e ulaşmasını bekliyoruz.