Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dilara SARI

Kazandığı takdirde Amerikan tarihindeki en yaşlı başkan olacak olan 77 yaşındaki Biden’ın kampanya sloganı “Yeniden Daha İyisini İnşa et” olarak belirlendi. 4 temel amaç üzerinde kurulan ekonomik vizyon özellikle “çalışan aileler” vurgusu üzerinde duruyor.

Biden’ın ilk ekonomik planı ABD imalatını ve inovasyonunu artırmak. “Tedarik zincirleri yüzünden diğer ülkelere bağımlı olmamanın önemini gördük,” diyen Biden, ABD için kuvvetli bir endüstriyel kemik üzerinde küçük işletmelerin önderliğinde kurulan tedarik zincirleri öngördüğünü belirtiliyor. Biden Amerika’da üretim için 400 milyar dolarlık bir yatırım sözü verirken, 300 milyar dolarlık bir miktarı da ABD merkezli Ar-Ge çalışmaları için ayıracağını belirtiyor.

Demokrat adayın kazanması halinde özellikle federal tedarikçilerin ABD’de üretilen ürünler alma zorunluluğu getirilmesi de söz konusu. Biden, kazandığı ve planlarını gerçekleştirebildiği takdirde 5 milyon yeni istihdam yaratabileceğini savunuyor.

Biden’ın dikkat çektiği ikinci bir alan da temiz enerji. Modern bir altyapı sisteminin ve temiz enerji kaynaklarının entegre edilmesinin gerekliliğini ifade eden Demokrat aday, bunun için yaklaşık 2 trilyonluk bir yatırım ayırmayı planladığını açıkladı.

Biden’ın oy toplamayı umduğu diğer bir alan sosyal hizmetler. Demokrat aday özellikle çalışan ebeveynlerin çocuk bakımını kolaylaştırmak, engelli ve yaşlı vatandaşların hayatlarını kolaylaştıracak ücretsiz hizmetler sunmak gibi sözler veriyor. Biden’ın açıklamalarında bunların yanında maaşların artırılması, sağlık sigortalarının karşılanabilir hale gelmesi, evde bakım ve ilaç harcamalarının azaltılması gibi başlıklar da yer alıyor.

Demokrat aday aynı zamanda orta sınıfın rekabetçiliğinin artırılması taraftarı olduğunu açıkladı. Biden’ın kampanyalarında zaman içerisinde marjinalleşmiş sınıfların ve ırkçılığa maruz kalan ABD’li vatandaşlarının ekonomiye katılmalarını sağlamanın da altı çizilyor.

Peki bu kadar para nereden gelecek? Demokrat aday yatırım sözlerini tutmak için ihtiyacı olan bütçeyi Trump yönetimi altında gevşetilen vergi düzenlemelerinde bulabileceğini savunuyor. “ABD zenginleri artık paylarına düşeni ödeyecek,” diye Biden, ülkenin altyapısına 10 seneye yayılan 1,3 trilyon dolarlık bir yatırım öngörüyor.