Advertisement
HABERLER ABONE OL

Beyaz Saray, Başkan Joe Biden’ın kilit öneme sahip ılımlı Senatör Joe Manchin ve Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ile büyük vergi ve harcama planına ilişkin düzenlediği bir toplantıda ilerleme sağlandığını, ancak görevliler arasında ilave görüşmelerin yapılması gerektiğini kaydetti.

Başkan’ın Delaware’deki konutunda kahvaltı şeklinde gerçekleştirilen ve Pazar günü benzerine ender rastlanan bu toplantı, Biden’ın 2 trilyon dolara kadar çıkabilecek paket konusunda Demokratlar arasında bir çerçeve anlaşması sağlama çabalarının diğer bir adımını işaret ediyor.

Beyaz Saray açıklamasında ilerleme sağlanan alanlar konusunda ayrıntı verilmedi.

Pazar akşamı yapılan açıklamada, “İlerleme sağlamaya devam ettiler. Toplantının ardından tarafların görevlileri çalışmayı sürdürecek. Taraflar birbiriyle ve bu müzakereler konusunda yoğun çalışma yürüten geniş bir üye topluluğu ile temas halinde kalma konusunda anlaştılar” denildi.

Demokratlar, plan konusunda prensipte bir anlaşmanın, daha geniş bir plan konusunda anlaşma isteyen yenilikçi kanat tarafından engellenen 550 milyar dolar tutarında fiziki altyapı harcama planının Temsilciler Meclisi’nde bu hafta oylanmasına imkanı sağlayacağı konusunda umutlarını dile getirdiler.

Pelosi umutlu konuştu

Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, Beyaz Saray ve liderlerin vergiler ve sağlık sigortasının genişlemesinin hangi unsurları içereceği gibi son pürüzleri gidermeye çalışması ile birlikte, yasa için çerçevenin yakın olduğunu söyledi.

Pelosi, Pazar günü CNN’in “State of the Union” programına yaptığı değerlendirmede, “Planın yüzde 90’ında anlaşmaya varıldı ve yazıldı, vermemiz gereken bazı son kararlar var” dedi.

Kongre’nin adım atmaması durumunda, otoyol fonlaması 31 Ekim’de sona erecek, ancak Kongre, Eylül ayında yaptığı gibi, diğer kısa vadeli bir uzatmaya gidebilir.

Beyaz Saray ve Manchin'in görüş ayrılıkları sürüyor

Beyaz Saray ve Manchin, yasa tasarısının kadınlara, azınlıklara, çocuklara ve yaşlılara yardım amaçlayan programları oluşturan ve genişleten harcama seviyesine ilişkin maddeleri konusunda görüş ayrılıklarına sahip.

Batı Virginia Senatörü Manchin, harcama seviyesinin 1,5 trilyon dolar seviyesinde olması gerektiğini kaydederken, Biden son dönemde 2 trilyon civarında bir büyüklükten söz ediyor. Temsilciler Meclisi’nden geçen orijinal çerçevede bu tutar 3,5 trilyon seviyesindeydi.