Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Borsa İstanbul Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomide yeni dönem vurgusunun ardından kapanış rekoru kırdı.

BIST 100 endeksi günü yüzde 2,91 artışla 1.279 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul pay piyasasında işlem hacmi de tüm zamanların en yüksek seviyesine işaret etti. İşlem hacmine en büyük pay bankacılık sektöründen geldi. BIST-TÜM endeksindeki işlem hacmi 60.8 milyar TL olurken, BIST-100 endeksindeki toplam hacim ise 52.5 milyar TL oldu.

Bankacılık endeksinde işlem hacmi toplamda 22.9 milyar TL olurken, 10.5 milyar TL ile Garanti bankası en büyük katkıyı sağladı. Garanti bankasındaki toplam işlem hacminin payı BIST-TÜM ün yüzde 17.2 sini oluşturdu.

En fazla işlem hacmi gören hisse senetleri ise sırasıyla; Garanti Bankası, Türk Havayolları, Halk Bank, Kardemir-D ve Vakıflar Bankası oldu.

Normalleşme mesajları doping etkisi yarattı

BIST 100 endeksi 22 Ocak 2020 tarihinde TL bazlı gördüğü zirve seviyesinin üzerinde açılarak yeni güne başlamıştı. Özellikle bu sabah öncelikle BDDK’dan gelen yeni normalleşme adımı, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye ekonomisine dair açıklamaları piyasalardaki risk iştahını artırdı.

Borsa İstanbul’da primler gün içerisinde yüzde 2.5'lere kadar ulaştı. Bankacılık endeksiyse Mart başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Yükselişin arkasında bankacılık sektöründeki yüzde 8’i aşan artışlar olurken, holding ve sanayi tarafındaki artışlar da pozitif seyri destekledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun, yurt dışı yerleşiklerle vadede TL satım yönünde gerçekleştirilen para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlere ilişkin limitleri artırdığını bildiren analistler, bu gelişmenin de bankacılık sektörünü destekleyeceğini ifade etti.

Tahvil tarafına bakıldığında ise; Türkiye’nin 10 yıllık tahvil faizi hafta başında yüzde 14.17 seviyesindeyken, 12.76 kadar gerilemiş durumda. İki yıllık tahvil ise an itibarıyla yüzde 14.14 seviyesindeyken, haftaya yüzde 15.24’ten başlamıştı.

Erdoğan'dan ekonomide yeni dönem vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında ekonomide yeni dönem vurgusu yaparak, büyüme, istikrar ve istihdam odaklı bir seferberlik başlatılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın atacakları her adımda kendilerinin yanında olduğunu da vurguladı.

Erdoğan, "Ülkemizi riski az, güveni yüksek, kazancı tatminkar bir cazibe merkezi haline getirmekte kararlıyız. Makro ekonomik isitkrarı tahkim edeceğiz. İş ve yatırım ortamını daha cazip hale getirmek istiyoruz. Ekonomi yönetimi uluslararası yatırımcılarla yakın temas halinde olacak. Bu yatırımcılarla bir dizi toplantılar yaparak bizzat anlatacağız. Yapısal reformlar sürecek." ifadelerini kullandı.