Advertisement

Borsa İstanbul 100 Endeksi, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul seçimlerini yenileme kararı alması sonrasında güne sert satışla başladı. Endeks Pazartesi gününü yüzde 1 düşüşle 92,980 puandan tamamlamıştı.

BIST 100 Endeksi, piyasaların odaklandığı YSK kararı sonrasında Salı gününe yüzde 2.3 ekside yaklaşık 90,801 bin puandan başladı. Ocak'tan beri en düşük seviyesine gerileyen gösterge endeks, 2019 kazançlarının tamamını geri verdi.

Düşüşe bankacılık hisseleri öncülük etti. İlk işlemlerde yüzde 3.43 düşen BIST banka endeksi TSİ 10:43'te yüzde 2.72 ekside 116,700 puana geriledi. Garanti Bankası ile İş Bankası yüzde 3.24 ile en fazla düşen banka oldu.

Türkiye varlıkları üzerindeki satış baskısında, YSK kararıyla buna bağlı siyasi belirsizlik ve ABD ile yaşanan S - 400 gerginliği etkili olurken, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik yeniden gündeme gelen soru işaretleri ve büyümeye ilişkin kaygılar küresel piyasalardaki gerginliği artırıyor.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte risk priminin YSK kararından bu yana 15 baz puan kötüleştiğini bunun da TL varlıklara yansıması olduğunu kaydetti.

Dolar/TL tarafında ise akşam saatlerinde açıklanan karar sonrasında 6.15 seviyesinin üzerini gören kur, Salı günkü işlemlerde yükselişini sürdürdü. Yılbaşından beri yüzde 16.5'in üzerinde artış kaydeden dolar/TL, 6.16'lı seviyelerde dalgalanıyor.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS primi 454 baz puan (Yılbaşından beri 21.34 bp arttı) ile Bloomberg'ün takip ettiği 21 gelişen piyasa arasında en yüksek ikinci sırada bulunuyor.

Fon Yöneticisi Volkan Sarı, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede “Yabancı yatırımcıyı ürkütecek gelişmeler yaşıyoruz, siyasi ve konjonktürel olarak. Bu da risk priminin artması olarak karşımıza çıkıyor. Seçim ortamından çıkamayacağımızı düşününce de ödeyeceğimiz risk primlerinin artmasıyla karşı karşıya kalıyoruz" diye konuştu.