Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin ekonomisinden toparlanma sinyalleri gelmeye devam ediyor.

Ekim ayı verilerine göre ülkede sanayi üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,9 artış kaydetti. Bloomberg'in derlediği tahminlere göre ekonomistler Ekim'de sanayi üretiminin yüzde 6,7 artmasını bekliyordu.

Buna karşın perakende verilerinin beklentileri karşılayamadığı görüldü. Buna göre ülkede Ekim ayı itibariyle perakende satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 artış gösterdi. Bu oran Eylül ayındaki yüzde 3,3'lük artışın üzerinde olsa da ekonomistlerin yüzde 5'lik artış beklentisinin altında kaldı.

Mart'ta dip yapmıştı

Çin'de koronavirüs salgının etkisiyle Mart ayında sanayi üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 daralma kaydetmişti. Böylelikle ülkede sanayi üretiminde 30 yılın en sert daralması kaydedilmişti. Mart ayındaki daralmanın ardından ülkede sanayi üretiminde toparlanma ivmesi başlamıştı.

Benzer eğilim perakende satışlarında da kaydedilmişti. Mart'ta perakende satışlar yıllık yüzde 15,8 daralmıştı. Daralma eğilimi Eylül'e kadar devam ederken, ülkede perakende satışlar salgından sonra ilk kez Eylül ayında yıllık artış göstermişti.