Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin devlet yayın organları, hafta sonunda Apple’ın en önemli tedarikçilerinden Foxxconn’un arazi kullanımı ve vergi ödemeleri üzerine inceleme başlatıldığını duyurdu. Tayvan kuruluşlu olan ve Apple’ın Çin’deki en büyük tedarikçisi konumunda bulunan Foxconn, Çin’deki iPhone üretimi için hayati önem taşıyor.

Foxconn’un kamu tarafındaki iştiraki olan Hon Hai Precision, kamu ile işbirliği içinde çalışacaklarını bildirdi.

Foxconn hisseleri üç aydan uzun bir süre içinde en sert düşüşü sergilerken Şanghay’da işlem gören iştirakı Foxconn Industrial Internet Company ise yüzde 10 düşüşle taban yaptı.

Bununla birlikte, bir diğer önemli gelişme ise dünyanın en büyük reklam şirketlerinden WPP’de yaşandı. Şirketin bir yöneticisi ve iki eski çalışanı Çin’de gözaltına alındı.

Nikkei gazetesi ise pazar günü bir Japon değerli maden trading şirketi çalışanının Çin’de gözaltına alındığını belirtti. Daha önce de yabancı yöneticilere yönelik tutuklamalar gerçekleştirilen Çin genelde uzun bir süre soruşturma sebeplerini kamuoyuna açıklamıyor.

Çin’in baskısını nereye kadar sürdüreceği ise tartışılıyor. Zira Foxconn, Çin’in teknolojik dönüşümü ve büyümesinin çıkış noktası olması nedeniyle diğer şirketlerden farklı değerlendiriliyordu. Baskının buraya kadar ulaşmasının gelecekte Çin’i üretiminde merkez olarak gören Tesla gibi şirketler açısından tehdit edici nitelik taşıyabileceği vurgulanıyor.

Sermaye çıkışının 2007’den bu yana en yüksek seviyeye çıktığı Çin’de aylık çıkışlar 75 milyar dolara kadar ulaştı.