Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi, Pekin'de yaptığı kapalı oturum sonrası, Hong Kong tüzüğüne eklenmesi beklenen yasanın onaylandığına dair yeni bir açıklama yapmadı.

Komitenin yerel delegesi olan Tam Yiu-chung, gazetecilere verdiği demeçte, yasanın üzerinde daha fazla çalışılması amacıyla oylamanın ertelendiğini açıklamıştı. Yasanın ne zaman çıkarılacağı konusunda bilgi vermeyen Tam Yiu-chung, ek inceleme süresinin yasayı daha etkili hale getireceğini belirtmişti.

South China Morning Post gazetesi, konu hakkında bilgisi olan bir kişiye atıfta bulunarak, “Merkezi hükümet konuyla ilgili daha fazla görüş dinlemeyi umuyor." ifadelerine yer verdi.

Ertelenen bu karar, Çin hükümetinin teknolojiden eğitime kadar baskı altında tuttuğu sektörlerde ve Hong Kong finans piyasalarında gevşemeye neden oldu.

Çin, ABD yaptırımlarına misilleme yapmak amacıyla Haziran ayında çıkardığı yaptırım karşıtı yasa ile hükümete, bu tür tedbirleri uygulayan kuruluşların varlıklarına el koyma konusunda geniş yetkiler tanıyordu.

Hong Kong’da yürürlüğe giren güvenlik kanunu

Çin'in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran'da oy birliğiyle kabul edilen yasa, Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından da imzalamıştı.

Devleti yıkmaya teşebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemleri yasaklayan ilgili yasa, Çin hükümetinin onayı sonrasında Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Yasa, içeriği itibarıyla asıl olarak Haziran 2019'da suçluların Çin'e iadesini öngören yasa tasarısına karşı başlatılan ve yıl sonuna kadar yoğun kitle protestolarıyla sürdürülen hükümet karşıtı protesto hareketini hedef alıyor.

Yasa ile Çin medyası tarafından "Hong Kong’un vatan hainleri" olarak yansıtılan muhalif gazeteciler, iş adamları ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargılanmalarının önü açılırken, bu kapsamda yasaklanan suçları işleyenlere 3 yıldan müebbete kadar hapis cezası verileceği belirtiliyor.