Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin'de ihracat ve ithalat Şubat ayında, 1 hafta süren yeni yıl tatili ve ABD ile ticaret savaşına ilişkin belirsizlikle düştü.

Çin'de gümrük idaresi tarafından yayınlanan verilere göre, Şubat ayı ihracatı bir önceki yıla göre dolar bazında yüzde 20.7 gerileyerek 135 milyar dolara geriledi. Bloomberg anketine katılan 29 ekonomistin medyan beklentisi bir önceki yıla göre yüzde 5 düşüş olması yönündeydi.

Böylelikle ihracat Şubat 2016'dan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirmiş oldu. Bu yıl olduğu gibi, 2016'da da yeni yıl tatili önceki yıla göre ayın daha erken dönemlerine denk gelmişti. Böyle dönemlerde ihracattaki düşüş, siparişlerin fabrikaların kapanmasından öncesine yığılmasından kaynaklanıyor.

Tatil döneminin etkilerini gidermek amacıya Ocak ve Şubat ayının ortalaması alındığında, ihracat 2018'in aynı dönemine göre yüzde 4.7 geriledi.

Şubat’ta ithalat yüzde 0.6’lık gerileme beklentilerine karşılık yıllık bazda 5.2 geriledi.

Ticaret fazlası ise ankete katılan 31 ekonomistin medyan beklentisi olan 26.2 milyar dolara karşılık 4.12 milyar dolar oldu.

Şubat’ta Çin’in ihracatı yuan bazında yüzde 6.6 artması beklenirken  yüzde 16.6 geriledi. İthalat ise yüzde 6.2’lik artış beklentisine karşılık yüzde 0.3 geriledi.

Şubat’ta ticaret dengesi 250.0 milyar yuan olması beklenirken 34.5 milyar yuan olarak gerçekleşti.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Tommy Xie, "Yüzde 5'ten az düşüş işaret eden Ocak ve Şubat aylarına birlikte bakmak daha doğru. Bu durum ticaret savaşının etkilerini ve aynı zamanda yavaşlayan küresel ekonomiyi de yansıtıyor," dedi ve "Çin dış ticarette zorlu bir döneme hazırlanıyor, zira ABD cephesinde ticaret savaşı var ve AB cephesinde, ekonomi gerçekten zayıflıyor" şeklinde görüş bildirdi.