Advertisement
HABERLER ABONE OL

Komünist Parti’nin 20. ulusal kongresinin devam ettiği Çin’de, Ulusal İstatistik Kurumu bugün beklenen bir dizi verinin açıklanmasını ertelediğini duyurdu.

Kurumun internet sitesinde yer alan açıklamada, erteleme kararının nedeni yer almadı. Bugün açıklanması beklenen verilerin başında üçüncü çeyrek büyüme rakamları geliyordu.

Yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 0,4 büyüyen Çin ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 3,4 büyüdüğü tahmin ediliyordu. Aynı saatte ülkeye ait Eylül ayı sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit yatırım verilerinin yanı sıra konut fiyatları açıklanacaktı.

Bloomberg Başekonomisti Tom Orlik, kararın ardından herkesin verilerin “neden ertelendiğini” konuştuğunu ancak verileri ertelemek için “neden son dakikaya kadar beklendiğini” konuşmanın daha ilginç olacağını belirtti.

Orlik’e göre parti kongresinin devam ediyor olması, verinin muhtemelen kötü gelecek olması, istatistikçilerin organizasyon şemasının çok altlarında olması, büyüme verilerinin şu anda hükümetin birincil önceliği olmaması ve bu nedenle son dakikaya kadar erteleme konusunun akla gelmemesi bu durumda etkili olmuş olabilir.

Çin Başbakanı: Ekonomi toparlandı

Bu arada parti kongresinde açıklamalarda bulunan Çin Başbakanı Li Keqiang, Çin ekonomisinin toparlandığını ve geliştiğini söyledi. Çin ekonomisini daha açık hale getirme konusunda kararlı olduklarını belirten Li, adil rekabet ortamı ve vatandaşların yaşam kalitelerinin iyileştirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Öte yandan Goldman Sachs’ın, aralarında Christian Mueller-Glissmann’ın da olduğu stratejistleri, yatırımcıların S&P 500 alım opsiyonlarını satıp Çin ile bağlantılı varlıklarda alıma geçmesi tavsiyesinde bulundu.

Stratejistlerin notunda, “Çin bağlantılı varlıklara yönelik ilgi, yaz boyunca risk iştahında yaşanan artışı yansıtmadı. Opsiyon piyasası, Çin ile bağlantılı varlıklar için kısa vadede dalgalanmaların habercisi olsa da, HSCEI Endeksinin oynaklığı S&P 500 Endeksine kıyasla ucuz” denildi.