Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Deutsche Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın söylem değişikliğinin yerel varlıklar için negatif olduğunu ve Merkez Bankası’nın çekirdek enflasyon hedeflemesi yapacak bir lükse sahip olmadığını söyledi.

Çekirdek enflasyonun Türkiye’de hanehalkı için iyi bir gösterge olmadığını belirten Deutsche Bank, çekirdek enflasyonun tüketici enflasyonu sepetindeki ağırlığının sadece yüzde 56,2 olduğunu vurguladı.

Enflasyon beklentilerinin de artmaya devam edeceğini belirten banka, beklenti artışında BOTAŞ’ın ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı zamların etkili olacağını ifade etti.

Son dönemlerde Döviz mevduatlarında yaşanan artışın büyük bir kısmının ihracat ve turizmden gelmesine rağmen dolarizasyonun arttığına dikkat çeken Deutsche Bank, fiyat baskısı ve TL’nin değer kaybetmesinin dolarizasyonu artırma riski bulunduğunu dile getirdi.

Kredi büyümesinin yeniden hızlandığını vurgulayan banka, TCMB’nin makroihtiyati önlemler üzerinde çalıştığını belirtmesinin önemli olduğunu ve bu önlemler uygulandığı takdirde fiyat baskısının azalacağını söyledi.

"Faiz indirimi için alan kalmadı, faiz artırımı seçenekler arasında yok"

Daha önce Bloomberg HT’ye değerlendirmelerde bulunan Deutsche Bank Araştırma CEEMEA Müdürü Christian Wietoska ve Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik, enflasyon seviyesi düşünüldüğünde faiz indirimi için alan kalmadığını ama faiz artırımının da seçenekler arasında bulunmadığını belirtmişti.

“Yine de TCMB’nin son çeyrekte Kasım ve Aralık’ta 50 baz puanlık iki adet faiz indirimi yapacağını düşünüyoruz” diyen Akçelik ve Wietoska, enflasyonun Kasım ayına kadar yüzde 19 civarında devam edeceğini, yıl sonunda ise yüzde 16,7 olmasını beklediklerini vurgulamıştı.

Akçelik, TCMB’nin yatırımcı toplantısında politika faizini manşet enflasyon üzerinde oluşturma taahhüdünü geri çektiğini belirterek, “Biz bunu TCMB’nin halihazırda TÜFE’nin yüzde 19 üzerine çıkacağını gördüğü şeklinde yorumladık. Taahhüdünü geri çekmesinin sebebinin ise yüzde 19’u aşan enflasyona karşılık faizin artırılmayacağını belirtmek olduğunu düşünüyoruz. Fakat TCMB’nin dördüncü çeyrekte enflasyon düşmeye başlamadan erken bir faiz indirimine gideceği izlenimine sahip değiliz” demişti.

TCMB enflasyonda odağı manşetten çekirdeğe çevirdi

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında yaptığı konuşmada Merkez Bankası’nın odağını manşet enflasyondan çekirdek enflasyona çevirdiğini belirtti.

“Küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arızi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır.” diyen Kavcıoğlu, salgının getirdiği olağanüstü koşulların çekirdek enflasyonun önemini artırdığını vurguladı.

Kavcıoğlu, Kısa vadede enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların etkisini yitireceğini ve son çeyrekte enflasyonun düşüş eğilimine gireceğini düşündüklerini ve gıda dışı enflasyonun yılın geri kalanında da manşet enflasyonun altında kalmaya devam etmesini beklediklerini söyledi.

BDDK ve bankalardan ihtiyaç kredisine önlem zirvesi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Türkiye Bankalar Birliği üyesi bankalar ihtiyaç kredilerindeki artışa karşı alınacak önlemler için bir araya geldi. Bankacılar, 'İhtiyaç kredilerinde acil önlem gerektirecek bir durum yok' derken, BDDK'nın iki hafta içinde önlemleri açıklaması bekleniyor.

BDDK yetkililerinin ihtiyaç kredilerindeki artışın enflasyon ve cari açık tarafındaki olumsuz yansımalarının altını çizdiği, toplantıya katılan bankaların ise geçen yılın ağustos ayı ile bu yılın ağustos ayı kıyaslandığında ihtiyaç kredilerindeki artışın yüzde 15 olduğunu ve aynı dönemde enflasyonun yüzde 19 olduğunun altını çizdikleri öğrenilmişti.

Döviz mevduatlarında artış sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre döviz mevduatları 3 Eylül haftasında 1,9 milyar dolar artarak 238,2 milyar dolara yükseldi. Böylelikle döviz mevduatlarında yeni rekor kırıldı.

Gerçek kişilerin mevduatlarında 1,5 milyar dolar, tüzel kişilerin mevduatında ise 449 milyon dolar artış izlendi. Pariteden arındırılmış veriye göre ise döviz mevduatları 1 milyar dolar artış kaydetti.