Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmeme kararıyla geri çekilen, günü de 5.80 civarında tamamlayan kur yeni günde S400 konusundaki gelişmelerin de etkisiyle %1'den fazla artarak 5.90'un üzerini gördü.

Euro %1'den fazla artışla 6.65'e, sepet kur 6.24'e yükseldi. BIST 100 Endeksi ise %2'den fazla geriliyor.

"VOLATİLİTE SÜRECEK"

Invest AZ Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Avdan Bloomberg HT'ye kur ve Borsadaki hareketin en büyük nedeninin S400 hikayesi olduğunu söyledi. Avdan, "piyasada risk yaratacak unsur Batı ile olan ilişkilerimiz. En azından risk algısını artırıyor gibi görünüyor, haliyle bu ortamda volatilite biraz daha sürecek gibi görünüyor" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşamki konuşmasında S400'lere dair "Türkiye S-400 savunma sistemlerini bakınız alacaktır demiyorum, almıştır. Biz bu işi bitirdik. İnşallah önümüzdeki ayda bu sistemin ülkemize teslimi yapılacaktır." açıklamasını yaptı.

Son dönemde S400 konusunda ABD ile yaşanan gerilim ve İstanbul'da seçimlerin tekrarlanma kararı Türk varlıkları üzerinde baskı yapan unsurlar olarak öne çıkıyor.

BBVA Ekonomistleri Serkan Kocabaş, Seda Güler Mert ve Alvaro Ortiz Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yıl sonuna doğru gevşeme döngüsüne başlayacağını ancak enflasyonda düşüş beklentisiyle bu tarihin erkene alınabileceğini ifade etti.  

BDDK kredi kartı taksit sınırlandırmasında düzenlemeye giderek, taksit sayısını mobilya alımlarında on iki aydan on sekiz aya, elektronik eşya alımlarında üç aydan altı aya çıkardı. Yine alınan kararla, kredi kart limitine göre belirlenen asgari tutar ödemesi, kart limitine bakılmaksızın tüm kartlarda asgari yüzde 30 olarak belirlendi.