Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün 5.43 - 5.45 bandında dalgalanan, akşam yükselişini hızlandırarak saat 23:42'de 5.4813 ile 14 Ocak'tan beri en yüksek seviyeye çıkan kur yeni güne 5.46'da başladı. Kur daha sonra 5.4882'ye kadar yükseldi. ABD - Türkiye ilişkileri ve S400 konusundaki gelişmelerin kur üzerinde baskı yaptığı belirtiliyor. Küresel büyümeye ilişkin endişeler de riskli varlıklardan çıkışlara neden oluyor. 

ABD'de bugün açıklanan ve beklentinin altında kalan tarım dışı istihdam verisi sonrası kur düşüşe geçti ve %0.5 kayıpla 5.4385'e indi. Dolar endeksi de verinin ardından düşüşünü sürdürdü.

 
AMB'DEN YENİ ADIM

Avrupa Merkez Bankası dün faiz oranlarında değişiklik yapmazken faizlere ilişkin yönlendirmesini değiştirdi ve ilk faiz artışının zamanlamasını en erken gelecek yıla erteledi. AMB, bankalara uzun vadeli kredi sağlamak ve enflasyonu orta vadede hedefe yaklaştırmak amacıyla yeni Uzun Vadeli Refinansman İşlemleri (TLTRO) programı açıkladı. Banka, Euro Bölgesi büyüme ve enflasyon tahminlerini düşürdü.

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede"bankalara  yeni kredi imkanları açacak uzun maliyetli refinansman programının devreye alınmasını bekliyorduk. Bu programın 2021'e kadar sürecek olması bol likidite anlamına geliyor. Bunun sonucu olarak AMB bir süre daha sıkılaştırmayı değerlendirmeyecek" ifadesini kullandı.



Deniz Yatırım yolladığı notta "Bir süredir baskı altında olan yerel varlıkların dış fiyatlama koşullarındaki değişime paralel zorlanma durumu devam edebilir. Liranın 5.41 desteği üzerindeki kalma isteğini 5.45-5.50 aralığında korumasını beklerken, benzer eğilim Asya fiyatlamalarında gözlenen olumsuz resimle birlikte BİST 100 endeksi için de 102500 seviyesi aşağısındaki haftalık kapanışlarda geçerli olacaktır." ifadelerini kullandı. 

Continuum Economics Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Francesca Beausang Bloomberg HT'ye Dolar/TL 'de yıl sonu tahmininin 5.75 olduğunu söyledi. Beausang "TL'de birkaç ay içinde daha fazla düşüş görebiliriz. Çünkü ABD ile olan bazı gerilimler var, S400 mevzusu ne olacak bilmiyoruz ama piyasada negatif algı oluşabilir. Suriye'yle ilgili de çözülmemiş konular var." diye konuştu.