Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın geçen haftaki 325 baz puanlık faiz indirimi sonrası 5.70'lerin altına gevşeyen, haftayı da 5.69 civarında tamamlayan Dolar/TL yeni haftaya artışla başladı. Dolar/TL bu sabah en düşük 5.6842, en yüksek 5.7407'yi test etti. Euro bu sabah 6.34'te, sepet kur 6.03'te işlem görüyor.

Suudi Arabistan'da petrol sahasına düzenlenen saldırıyla petrol fiyatlarının % 20'ye yakın yükselmesi kurdaki artışta etkili oldu. Brent petrolün varil fiyatı % 19 düşüşle varil başına 71.95 dolardan işlem görürken Batı Teksas petrolü % 15'ten fazla artışla 63.34 dolardan işlem gördü. İnfo Yatırım Analisti Yunus Şahin Türkiye'nin petrol ithalatçısı olması nedeniyle petrolde yükselişin cari denge ve enflasyon üzerinde baskı yapabileceğine dikkat çekti. Şahin "petrol fiyatlarında yükselişin etkisiyle bizim gibi ülkeler negatif ayrıştı. Suudi Arabistan'dan yapılacak açıklamalar önemli, petrol fiyatları dengeye kavuştuğunda kurda yeniden 5.70'lerin altını görebiliriz" diye konuştu.

Suudi Arabistan kaynaklı jeopolitik gelişmelerin yanı sıra haftanın devamında ABD Merkez Bankası'nın faiz kararı da kurun hareketinde etkili olacak. Temmuz ayında 2008'den beri ilk faiz indiren Fed'in bu toplantıda da 25 baz puanlık indirim yapması bekleniyor.

ABD Merkez Bankası faiz indirimine gerekçe olarak küresel yavaşlama işaretleri, ABD - Çin ticaret gerilimi ve enflasyonun çok düşük seyretmesini göstermişti.